Gerookte speklap op een broodje

recept gerookte speklap
Gerookte speklap

Op één van de eerste mooie dagen van dit jaar trok ik mijn rookoven weer eens tevoorschijn. Een zalmpje roken is heerlijk, maar ligt erg voor de hand. Deze keer ging ik voor het roken van speklapjes en dat pakte echt heel goed uit. Ik bied nog wel even mijn excuses aan aan al mijn buren voor de rookontwikkeling in de tuin van huize O. te A. 

Gerookte speklap: het recept

Laat het vlees een aantal uurtjes lekker trekken in de marinade, daarvoor geldt eigenlijk hoe langer hoe beter. Ik heb een beetje gegokt met de rooktijd (20 minuten) en het had wel iets korter gekund. Ik denk dat 15 minuten voldoende was geweest omdat ik niet zulke hele dikke speklappen had. Ik had het vet dat ik heb opgevangen willen gebruiken om door de mayonaise te doen voor wat meer smaak, maar het vet was duidelijk te rokerig en was niet meer bruikbaar. Zonder was het gelukkig ook heerlijk. Bouw de broodjes verder op zoals je met hamburgers zou doen. Enjoy!

recept gerookte speklap

Broodje gerookte speklap

Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Totale tijd: 45 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

lekker als lunch of hoofdmaaltijd

Print

Ingrediënten

Voor de marinade

Extra nodig

Werkwijze

  1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom en roer het goed door elkaar. Doe de speklappen erbij en smeer ze goed in met de marinade. Dek de kom af en zet het een paar uur in de koelkast.

  2. Strooi de wat rookmot op de bodem van je rookoventje en plaat onder het rooster een bakje om een groot deel van het vet uit de speklappen op te kunnen vangen. Plaat het rooster en leg de speklappen erop. Doe het oventje aan en plaats de deksel. Mijn speklapjes waren niet zo heel dik dus 15 à 20 minuten roken is voldoende. 

  3. Zet intussen de broodjes klaar. Snij ze open, besmeer ze met boter en beleg met wat blaadjes sla. Snijd de augurken in plakjes. 

  4. Snijd de speklappen in twee stukken en beleg ieder broodje met een half speklapje. Doe de augurken erop en wat mayonaise. Proef even of het vet uit de lekbakje een goede smaak heeft en meng eventueel wat ervan door de mayonaise voor extra smaak. Bij mij was het té rokerig, dus ik heb het niet gedaan. 

Notities

#outmijnkeuken #omk

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto’s en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge