Carne Estofada met winterspecerijen
Onlangs recenseerde ik voor Kookboekennieuw het boek De Smaken van Ibiza van Anne Sijmonsbergen. Een boek vol heerlijks, maar wat ik vooral leuk vond is dat er ook winterrecepten instaan. Natuurlijk is het ook wel eens winter op Ibiza, alleen denk je daar niet zo snel aan. Deze heerlijke stoof van rundvlees en allerlei heerlijke winterse smaakmakers heb ik getest en het was zo lekker dat ik hem graag met jullie wil delen. Een beetje zon op je bord! Hieronder vind je het recept. Enjoy!
Carne Estofada met winterspecerijen
Heerlijke stoof uit het boek 'De smaken van Ibiza' van Anne Sijmonsbergen
Ingrediënten
- 2 kilo stoofvlees in blokjes
- 45 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 4 el olijfolie extra vergine
- 100 gram boter
- 1,2 dl cognac
- 2 takjes rozemarijn
- 1 stengel bleekselderij
- 6 kruidnagels
- 6 takjes tijm
- handvol bladpeterselie stengels
- schil van een halve sinaasappel in repen
- 0,5 stokje kaneel
- 75 gram pancetta
- 3 uien in ringen
- 5 teentjes knoflook gesnipperd
- 4 wortels diagonaal in plakken van 1 cm
- 2 el tomatenpuree
- 1 fles krachtige Spaanse rode wijn
- 750 gram gemengde paddenstoelen schoongemaakt en in stukjes
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 140°C. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi de blokjes vlees met bloem, zout en peper.
Verhit de helft van de boter en de helft van de olie in een braadpan en bak het vlees in porties aan alle kanten bruin. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan en zet apart in een kom. Is er meer boter nodig tijdens het bakken, voeg dit dan naar smaak toe.
Giet dan de cognac in de pan en roer de aanbaksels van het vlees los met een spatel of houten lepel. Breng de cognac aan de kook en laat het met de helft inkoken. Giet dit vervolgens over het vlees.
Bind de rozemarijn, bleekselderij (met de kruidnagels erin gestoken), tijm, peterseliestengels, sinaasappelschil en kaneel aan elkaar met keukentouw of doe alles in een stukje kaasdoek en bind het dicht.
Verhit 25 gram van de boter in de braadpan en bak hierin de ham een paar minuten. Voeg vervolgens uien, knoflook en wortels toe en bak dit geheel een minuut of 6/7. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even kort mee. Doe dan het vlees en het vocht er weer bij en schep alles goed door elkaar. Voeg de kruiden toe en giet de wijn erbij totdat alles net onderstaat.
Doe de deksel half op de pan en zet de pan zo'n drie tot vier uur in de oven. Houd in de gaten of het pruttelt in de pan en pas eventueel de temperatuur aan als dit niet zo is of als het te snel gaat.
Als de estofada klaar is is het vlees mals en het vocht vol van smaak. Bak dan in de resterende olie en boter de paddenstoelen een paar minuten en roer ze vlak voor het einde van de kooktijd door de estofada.
Laat het gerecht een half uurtjes staan voordat je het serveert zodat alle smaken goed tot ontwikkeling kunnen komen.
Serveer met rijst of aardappelen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl
3 Opmerkingen
Het lijkt me heerlijk! Maar 2 kilo vlees voor 4 personen lijkt me wel wat veel…. ( al zullen de carnivoren hier in huis dat niet met me eens zijn)
Misschien ook wel geschikt voor de slowcooker.
Je hebt volkomen gelijk hoor. Ik heb uit gewoonte 4 personen ingevuld, maar het is voldoende voor 6 flinke eters en 8 wat minder grote eters. Ik ga het aanpassen!
Wauw Esther dit is nou comfort food! Hier hou ik van…