Gehaktballen van Jonnie Boer
Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete gehaktballen. Tot voor kort vond ik de ballen naar recept van Johannes van Dam het allerlekkerst. Totdat ik op internet een recept tegenkwam van de gehaktballen die Jonnie Boer zijn personeel voorzet. Johannes van Dam is van de eerst plaats verstoten want vanaf nu zijn dit mijn lievelingsballen. Het geheim zit 'm denk ik in het scheutje ketjap. Ik heb ze geserveerd met de heerlijke biologische vastkokers van Jumbo (aanrader!) en met bloemkool met een oldschool papje. Eet jij dat ook nog wel eens?
Gehaktballen van Jonnie Boer: het recept
Hieronder heb ik het recept uitgeschreven, met onder het recept een knop om in één keer alle ingrediënten op je boodschappenlijstje te zetten.
Gehaktballen van Jonnie Boer
Heerlijke sappige en smaakvolle ballen naar recept van Jonnie Boer
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt
- 1 potje runderfond
- 2 eieren
- paneermeel (ong. 80 tot 100 gram)
- 2 el grove mosterd
- 2 el ketjap manis
- 1 tl zout
- 1 tl cayennepeper
- flinke klont boter (om in te bakken)
Werkwijze
Doe het gehakt in een ruime kom en kneed het goed door met de mosterd, de eieren, de ketjap, het zout en de cayennepeper. Voeg dan paneermeel toe tot je een mooi stevige maar niet te droge massa hebt. Dit zal zo'n 80 tot 100 gram zijn. Afhankelijk van de grootte van de eieren is het gehakt droger of natter en heb je meer of minder paneermeel nodig.
Om de mooiste ballen te draaien kun je je handen het beste nat maken. Maak van het mengsel 4 grote of 8 kleinere ballen. Leg ze op een bord en zet ze een half uurtje in de koelkast.
Verhit dan de boter in een koekenpan waar een deksel op kan. Braad de ballen aan alle kanten even aan. Giet dan de fond erbij en breng het even aan de kook. Draai vervolgens het gas laag, doe de deksel op de pan en laat de ballen 45 minuten rustig gaar worden. Draai ze af en toe even om.
Kook intussen groente en aardappelen. Verdeel alles over borden en schep de jus erover.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
4 Opmerkingen
Oh, zo’n oldschool sausje over de bloemkool? Jazeker Esther! Ze kunnen van alles zeggen over sausjes bij de groente, ze kunnen duizend keer gelijk hebben, maar ik vind het gewoon super lekker……Kan ik niks aan doen en ga ik niks aan doen! Scheutje ketjap door het gehakt ken ik…………ja, zoals je weet Indische achtergrond hè! Maar dan bedoel je toch wel de manis (zoete). Leuk dat je het onder de aandacht brengt. Die gehaktballen van Van Dam ken ik niet. Terwijl ik zijn artikelen met bijzonder veel plezier las en mijn dochter ‘De Dikke van’…….cadeau gaf. Recept op internet of bij jou te vinden?
De ballen van Johannes staan hier: https://outmijnkeuken.nl/2016/04/26/gehaktballen-naar-recept-johannes-dam/ Leuk om een keer uit te proberen welke je lekkerder vindt.
En opeens was de ‘wat gaan we vanavond eten’ vraag beantwoord. Ze waren heerlijk! Aangezien de AH in Zuidlaren alleen voorverpakt vlees verkoopt de ballen van 500 gram gehakt gemaakt. Gewoon overal een beetje meer van gedaan maar wel de 2 eieren aangehouden. De bloemkool wordt hier zonder sausje gegeten. Het liefste zou ik het met saus eten maar dat is zo’n stuk calorierijker. We gaan ze vaker eten!
Mooi! Nu die van Johannes van Dam nog eens maken, dan kun je het goed vergelijken.