Bitterkoekjes bavarois

Bitterkoekjes bavarois

Eén iemand hier in huis is gek op bitterkoekjessmaak, dus ik heb me maar eens gewaagd aan een bavarois met bitterkoekjes. Ik heb niet helemaal de goede vorm hiervoor gebruikt, dus hij ziet er wat vreemd uit, maar dat maakt voor de smaak gelukkig niet uit.

Ingrediënten:

  • 150 gram bitterkoekjes
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter melk
  • 50 gram amandelspijs
  • 11 gelatineblaadjes
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1/2 liter slagroom

Bereiding:

Verkruimel de bitterkoekjes in een keukenmachine of een hakmolen van een staafmixer en snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Breng de melk al roerende aan de kook en voeg de verkruimelde bitterkoekjes, het amandelspijs en het gespleten vanillestokje toe. Laat de melk circa 20 minuten op laag vuur trekken en roer af en toe, zodat het spijs en de koekjes goed oplossen.

Laat intussen de gelatineblaadjes zacht worden in koud water en  splits de eieren. Klop de eierdooiers dan met de helft van de suiker tot het mengsel dik en romig is. Giet er een scheutje van de hete melk bij (dit heet kennis laten maken) en giet alles dan bij de rest van de melk. Laat dit nog even doorwarmen, maar niet meer koken. Neem dan de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer dan één voor één de goed uitgeknepen gelatineblaadjes door het melkmengsel. Blijf roeren tot de gelatine volledig is opgelost. Laat het mengsel dan volledig afkoelen. Klop intussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom en voeg tijdens het kloppen met kleine beetjes tegelijk 50 gram suiker toe.
Blijf kloppen tot het schuim stevig is. Klop in een andere kom de slagroom tot iets dikker dan yoghurt. Spatel dan eerst de room door het melkmengsel (met kleine hoeveelheden tegelijk) en dan het eiwitschuim. Schenk het mengsel nu over in een met koud water omgespoelde vorm en laat de bavarois een paar uur opstijven in de koelkast. 

Stort de inhoud van de vorm op een schaal. Als hij niet goed loslaat, houd dan de schaal even in heet water. In de vorm die ik heb gebruikt is het zeker geen schoonheid, maar dat maakt voor de smaak gelukkig niet niet. Ook de kleur fotografeert niet zo lekker.

Je kunt er eventueel nog een toefje slagroom op doen en wat bitterkoekjes als garnering. 


Bitterkoekjes en vanille

Heet water gebruiken als de bavarois niet loskomt van de vorm

Geen schoonheid, maar wel lekker!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.