Vanille roomijs

IJs vanille roomijs

Vanille ijs is een heerlijke basis ijssmaak. Je kunt het met heel veel dingen combineren, denk bijvoorbeeld aan allerlei verse vruchten en slagroom. Of gecombineerd met flensjes! De smaak is niet heel uitgesproken, maar heerlijk zacht en niet te zoet. Zeg nou zelf: wie vindt vanille ijs nou niet lekker?! Als je het zelf maakt kun je in plaats van vanille extract, echt vanillemerg toevoegen en dan zie je in je ijs die kenmerkende zwarte spikkeltjes, prachtig en het voegt wat mij betreft echt iets toe, iets authentieks. Het oog wil tenslotte ook wat. Voor dit gerecht heb je een ijsmachine nodig.

Voor +/- 1 liter ijs heb je nodig:

Doe de melk in een pannetje met dikke bodem. Snijd het vanillestokje open en schraap de merg eruit. Voeg dit bij de melk in het pannetje en voeg ook de stokjes toe voor nog wat extra vanillesmaak. Breng het langzaam aan de kook en pas op voor overkoken en aanbranden!


Melk en vanille

eidooiers met suiker kloppen

Scheid in een kom de eieren. Je gebruikt alleen de dooiers in dit ijs. Bewaar de witten en maak er bijvoorbeeld meringues van. Voeg de suiker toe en klop met een elektrische mixer tot je een lichtgele (bijna witte) luchtige massa hebt. Letten we trouwens even op de briljant gefotografeerde vallende druppel die van de mixer afvalt?! Giet nu de kokende melk (haal eerst de vanillestokjes er even uit) bij het eimengsel en klop op lage stand met de mixer totdat het mengsel mooi mengt. Hierdoor garen de eidooiers. Doe het dan terug in het pannetje en zet weer op het vuur.

Blijf voortdurend roeren met een spatel of houten lepel. Hierdoor gaart het eigeel verder en verdampt het water uit de melk. Het mag zeker niet meer koken! Als het mengsel dik wordt, haal je het van  het vuur. Blijf roeren. Het mengsel is dik genoeg als je met je vinger een streep op de spatel kunt trekken zonder dat die direct weer dichtstroomt (zie foto). Dan zet je het pannetje in een bak met koud water om snel terug te koelen. Blijf roeren, anders ontstaat er een velletje. Als het mengsel goed is afgekoeld, gaat het de koelkast in. Liefst een hele nacht, maar een paar uur is al heel mooi.


Roommengsel is klaar om te koelen


Vanille ijs

Zet de ijsmachine aan en giet het mengsel erin. Afhankelijk van welke machine je  hebt duur het ongeveer 20 tot 40 minuten tot je heerlijk ijs hebt. Je kunt het in de vriezer een paar dagen bewaren, maar ik wed dat je dat niet redt!

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.