Blote billetjes in het gras

Streekgerechten Groningen Recept blote billetjes in het gras
Blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras, ken je dat? Het is een streekgerecht uit Groningen, maar uit een speurtocht op internet blijkt dat het in meer streken in Nederland gegeten wordt. Zo las ik dat het zowel in Limburg als in Brabant een bekend streekgerecht is. Het is niet meer of minder dan een stamppot van aardappelpuree met witte bonen (de blote billetjes) en snijbonen (het gras), geserveerd met een sappige rookworst.  Ik heb er nog uitgebakken spekjes aan toegevoegd, maar dat kun je weglaten als je wilt. Het is heerlijke goed vullende winterkost die praktisch iedereen wel lekker zal vinden. Weer een stamppotje om aan je winter arsenaal toe te voegen!

Blote billetjes in het gras: het recept

Hieronder lees je hoe je het Drentse streekgerecht precies maakt. Heb jij nou ook het recept voor een leuk streekgerecht of een oud familierecept en vind je het leuk als ik daar aandacht aan besteed op mijn site? Mail me dan even op esther@outmijnkeuken.nl.

Streekgerechten Groningen Recept blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse pot, Streekgerecht
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Een Gronings streekgerecht dat ook in andere delen van het land gegeten werd.

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen, spoel ze schoon en kook ze in water met zout in zo'n 20/25 minuten gaar. Maak de snijbonen schoon en kook ze een minuut of 10 in water met wat zout en een beetje suiker. Warm de witte bonen op en warm de rookworst in dezelfde pan gelijk mee. 

  2. Bak de spekjes uit en warm de melk een beetje op. Giet de aardappelen af en stamp van de aardappelen met behulp van boter en melk een smeuïge puree. Giet de snijbonen en de witte bonen af en roer het door de puree. 

  3. Roer de spekjes erdoor en schep het gerecht op borden. Snijd de rookworst in plakjes en verdeel ze over de borden.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
©Out mijn Keuken

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

  1. Hallo Esther, gisteren ‘Blote billetjes in het gras’ gegeten, en we vonden het heerlijk! Dit word een vaste aanvulling op ons stampotjes lijstje. Fijne dag!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.