Out mijn Keuken maandboek: januari 2017


Januari ging voor mijn gevoel sneller voorbij dan andere jaren. Dat komt natuurlijk omdat de scholen nog de hele eerste week vrij waren. In die tweede week van de kerstvakantie ondernamen wij onze uitgestelde citytrip naar Lissabon. Het reisje stond al gepland voor een jaar eerder, maar wegens de onfortuinlijke val van mijn man destijds en de gebroken heup die daar het gevolg van was, moesten we het uitstellen. Ach, wat in het vat zit verzuurt niet en dus stapten we de eerste week van januari in het vliegtuig. Een verslag van deze trip kun je *hier* teruglezen. Voor de dagen dat we weg waren had ik vooruit gewerkt en dus verschenen er wel gewoon nieuwe recepten online, zoals de boterpuntjes van Danny Capon en een heerlijke Vlaamse stoof met frietjes.

Knutselen in de keuken

Verder was ik aan het knutselen geslagen met agar agar. Met dit bindmiddel gemaakt van zeewier kun je vloeistoffen omtoveren in een gel die je in vormpjes kunt gieten en laten opstijven of waar je figuurtjes uit kunt snijden. Erg leuk om deze techniek te gebruiken om gerechten mee te decoreren of om bijvoorbeeld je favoriete drankje om te toveren naar een snoepje. Ik probeerde het bijvoorbeeld met appelsap, cola en rode wijn. De eerste twee waren lekker, de rode wijn was geen succes. De snoepjes van glühwein waren wel weer lekker, dus waarschijnlijk zit ‘m in zoetigheid. Het artikel erover kun je *hier* teruglezen. Verder knutselde ook de jonge Out lekker in de keuken, want we zijn begonnen met een nieuwe rubriek: Out Juniors Keuken. In deze rubriek gaat mijn jongste zoveel mogelijk alleen aan de slag om lekkere dingen te maken en daar doen wij met veel plezier verslag van. Het eerste deel kun je *hier* teruglezen.

De recepten

Deze maand speelden gehaktballen een hoofdrol op mijn blog en op mijn Facebookpagina. Ik maakte voor het eerst de gehaktballen naar recept van Jonnie Boer en vond ze lekkerder dan de gehaktballen die ik tot dan toe altijd het lekkerst had gevonden, die naar recept van Johannes van Dam. Verder maakte ik onder andere crème brûlée, besteedde ik aandacht aan het samenstellen van een kaasplankje en maakte ik een hele lekkere chocolade/pindakaas bonbons voor de maandelijkse foodblogswap.  Benieuwd naar de top 3 van best gelezen recepten van januari? Dit zijn ze:

  1. de gehaktballen van Jonnie Boer
  2. babi ketjap
  3. ouderwetse huzarensalade
Reviews

Ik besteedde onder andere aandacht aan dit ontzettend leuke koekjes bakboek van Danny Capon. Het artikel erover lees je *hier* terug. Ook schreef ik het tweede artikel in de reeks over de Magimix Cook Expert met daarbij het omgeschreven recept van mijn lievelings risotto. Verder mocht ik de heerlijke cookie bars van Broderick’s proeven en ik mag 3 pakketjes weggeven. Je kunt nog meedoen met de winactie! Schrijf je even in onderaan dit artikel: *klik*. 

Volgende maand

In februari krijg je vooral weer heel veel lekkere recepten van me. Verder een themaweek ‘ontbijt’. Ik heb ideeën te over, maar heb je zelf ideeën of suggesties, laat het me vooral even weten. Daarnaast heb ik in ieder geval twee boekreviews voor je (Herbarium en Over Drank, met een recept voor dropshot) en kun je deel 3 in de reeks over de Magimix Cook Expert verwachten.

Cadeautips

Tenslotte nog wat culinaire cadeautips, zoals je van me gewend bent op de eerste van de maand en een must read tip voor mijn collega bloggers. Laatst werd ik namelijk geconfronteerd met iets waarvan ik niet goed wist hoe het zat. Om mezelf te beschermen tegen het maken van fouten en mijn blog te beschermen tegen fouten van anderen heb ik dit zeer nuttige naslagwerkje aangeschaft. 

 

Absoluut mijn favoriete kooktijdschrift: Foodies Magazine. In ieder blad staan leuke reportages en voor het overgrote deel recepten die goed te doen zijn. Bij andere tijdschriften heb ik vaak dat ik maar een paar dingen zie die ik wel zou willen maken, bij Foodies is dat eigenlijk altijd minimaal de helft. Verder is de fotografie prachtig en zijn de stukken leuk en toegankelijk geschreven. Koop je toch soms al een los nummer, overweeg dan een abonnement. Dat scheelt een hoop!

Ik vertelde je al eens over het boek “Eet als een Expert” waarover je hier het artikel terug kunt lezen: *klik*. Als je het lastig vindt om de zin en de onzin in de foodwereld van elkaar te scheiden, dan is dit echt een boek waar je wat aan hebt. De beweringen in het boek berusten allemaal op gedegen wetenschappelijk onderzoek en er wordt korte metten gemaakt met allerlei gezondheidsclaims en andere onzinnige beweringen die gedaan worden door voedingsgoeroes. 

Hoe leuk is het om met je (klein)kids thuis de Efteling aardappelslingers te kunnen maken? Met de potato twister kan het. Ik heb hem niet zelf geprobeerd, maar volgens de reviews op Bol.com werkt het heel erg goed. Leuk cadeautje voor een vader/moeder of opa/oma die graag met zijn of haar (klein)kinderen bezig is in de keuken. 

En tenslotte een musthave / mustread voor al mijn blogcollega’s. Bloggen is superleuk, maar er zijn natuurlijk wel degelijk (wettelijke) regels aan verbonden en fouten zijn snel gemaakt. Het boek “Wetboek voor Bloggers” behandelt eigenlijk alle regels en voorschriften die bij het bloggen komen kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld nou precies met auteursrecht en merkenrecht. Wanneer moet je je blog als bedrijfje gaan zien en je inschrijven bij de KvK? Dus als je je blog en het bloggen serieus neemt:  educate yourself en lees het boek van Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

koken & tafelen algemeen
Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

6 comments

  1. Ontbijt, ik hou er erg van. Wat ik heerlijk vind om te maken en bovendien er gemakkelijk zijn scones. Het is maar een paar minuutjes werk en je hebt heerlijk verse zoete broodjes voor bij je ontbijt. Heerlijk met bosbessenjam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge