Een kaasplankje samenstellen – hoe pak je dat aan?

Het kaasplankje

Als je denkt aan een kaasplankje gaat het al gauw over buitenlandse kazen. Ook de kaasplankjes die je in een restaurant kunt bestellen bevatten vaak voornamelijk buitenlandse kazen. Ik ben er gek op, maar niet iedereen houdt van een Frans ‘stinkkaasje’ of een Italiaanse blauwschimmel. Ik vond het dan ook erg leuk dat in de webshop van delekkerstekaas.nl naast kaasplankjes van buitenlandse kazen verschillende kaasplankjes te bestellen zijn van Hollandse kazen. Nog leuker was dat ik *deze* ook zelf mocht proeven en wat een plezier hebben we daarvan gehad! De plankjes bestaan uit vijf soorten kaas die je gesealed toegestuurd krijgt, zodat ze zo lang mogelijk lekker blijven. Ideaal, want je hoeft verder niet na te denken over welke soorten kaas je moet nemen. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog wel eens een stukje kaas uit de supermarkt meeneem. Uit puur gemak. Op zich prima voor op de doordeweekse boterham, maar niet te vergelijken met de Hollandse kazen die ik mocht proeven. Als je die proeft naast je supermarkt kaasje, valt die volledig weg. De smaken zijn veel intenser, de teksturen van de kazen steviger en geuren veel sterker. Wat een verschil terwijl je je daar misschien niet eens zo heel erg van bewust bent als je supermarkt kaas eet. Voor mensen die niet veel verstand hebben van kazen, maar het wel lekker vinden en het leuk vinden om hun gasten eens een kaasplankje voor te zetten, zijn de kaasplankjes van de webshop van De Lekkerste Kaas echt een uitkomst. 

Zelf een kaasplankje samenstellen

Vind je het leuk om zelf een kaasplankje samen te stellen, let dan op de volgende dingen *:

 • het belangrijkste is de opbouw van de kazen. Je begint met de kaas die het minst sterk is en je eindigt met de sterkst smakende kaas. Proef dus van alle kazen die je wilt serveren een klein stukje en bepaal welke volgorde het beste is. In het algemeen kun je de volgende opbouw aanhouden:
  • witschimmelkazen (zoals bijvoorbeeld brie);
  • geiten- en schapenkazen (die zijn vaak niet sterk van smaak en lekker romig);
  • harde en halfharde kazen (zoals bijvoorbeeld cheddar, Goudse of comté);
  • kazen met een rode korst (zoals bijvoorbeeld chaumes of reblechon);
  • blauwschimmelkazen (zoals bijvoorbeeld gorgonzola of roquefort);
 • als je een kaasplankje als nagerecht samenstelt, neem je ongeveer 100 gram kaas per persoon, verdeeld over minimaal 3 en maximaal 5 soorten kaas. Het kaasplankje serveer je na het hoofdgerecht en voor het dessert;
 • probeer er zoveel mogelijk variatie in aan te brengen, zowel qua kleuren, soorten als texturen. Dat staat niet alleen mooi maar daagt mensen ook uit om nieuwe en misschien onbekende smaken te proberen;
 • serveer niet alleen kaas, maar geef er bijvoorbeeld een bakje mosterd, chutney of een goede balsamico azijn bij. Ook een klein stukje brood om de smaak tussen twee kazen te neutraliseren is een aanrader;
 • let erop dat je kaasjes passen bij het diner dat je serveert;
 • geef er voor de liefhebbers een lekker glas wijn of port bij.

Heb je zelf nog tips voor het samenstellen van een kaasplankje? Of wil je iets anders kwijt over kaas? Laat het me hieronder dan vooral even weten!

*dit zijn richtlijnen, geen regels. Ga vooral af op je eigen smaken en voorkeuren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kroon op het Werk en delekkerstekaas.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge