Risotto uit de Magimix Cook Expert

cook expert Risotto

Zoals ik jullie vorige maand vertelde, heb ik voor een langere periode een Magimix Cook Expert in bruikleen. Het eerste artikel over het apparaat kun je hier teruglezen: *klik*. Het bijzondere van dit apparaat is, dat hij kan koken. Ik heb al verschillende keren groente gestoomd in de rvs kom en dat gaat fantastisch.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Tijd voor the next level: ik vond op internet verschillende risotto recepten voor de Magimix Cook Expert en ik was benieuwd of dit net zo lekker zou zijn als in een pannetje bereide risotto die eindeloos geroerd en gestreeld wordt. Ik heb het recept voor mijn lievelings risotto (risotto met porcini) daarom omgeschreven naar een recept geschikt voor de Cook Expert en dat vind je hieronder terug.

Hoe het ging

Het is even wennen, want de kookvolgorde is wat anders en als alles eenmaal in het apparaat zit, moet je ervan afblijven. En dat is natuurlijk gek als je gewend bent om tijdens de volledig kooktijd van de risotto met je neus boven de pan te hangen en de korreltjes rijst zachtjes heen en weer te roeren zodat ze niet blijven plakken. Het grote voordeel is dus dat je intussen alvast de keuken kunt opruimen, de vaatwasser kunt inruimen en een glaasje wijn kunt inschenken. Het nadeel is dat je minder controle hebt over het kookproces.

Hieronder een kort filmpje waarin je de Magimix Cook Expert in actie ziet. In de stand waarmee je risotto maakt, draait de arm langzaam en met tussenpozen. 

 

Maar, het lukte uitstekend! De risotto was heerlijk zacht en smeuïg en de smaak was krachtig. Als ik 1 kritisch puntje mag noemen, dan is het misschien dat het meer een 'brei' wordt dan in een pannetje. Dat bedoel ik qua structuur maar ook qua smaak. Alle smaken hebben zich met elkaar verweven, terwijl ik bij mijn normale bereidingswijze het idee heb dat je alle afzonderlijke smaken nog terug proeft. Is dat misschien de liefde die je als mens tijdens het roeren in je gerecht stopt? Al met al een geslaagd experiment. Op naar het volgende experiment!

Het uitgeschreven recept staat hieronder. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

 

cook expert Risotto

Porcini Risotto bereid in de Magimix Cook Expert

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Cook Expert, Italiaans
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Het recept voor mijn lievelings risotto omgeschreven naar bereiding in de Cook Expert 

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Week de porcini een minuut of 10 in kokend heet water. Gebruik precies genoeg om ze onder te zetten. De smaak van porcini trekt voor een deel in het water. Gooi dit dus niet weg, maar meng het na het weken door de bouillon. Heb je heel veel water, neem dat iets minder bouillon. Hak de porcini na het weken in stukjes. 

  2. Snijd de ui en knoflook in vieren en doe ze in de RVS kom van de Cook Expert. Zet het apparaat in het Expert programma, tijd: 10 seconden, snelheid: 13, temperatuur: --°C (geen warmte gebruiken). Schraap met de spatel de ui en knoflook van de wanden.

  3. Snijd de boter in blokjes en doe ze in de RVS kom bij de ui en knoflook. Giet er 2 el olijfolie bij. Gebruik opnieuw de Expert modus. Tijd: 3 minuten, snelheid: 2A, temperatuur 100°C.

  4. Voeg hierna de rijst toe. Stand Expert, tijd 3 minuten, snelheid 4, temperatuur 100°C. Voeg na 1 minuut draaien door de opening in de kom de witte wijn erbij.

  5. Giet de bouillon bij de rijst en doe er wat zout en peper bij. Stand Expert, tijd: 20 minuten, snelheid 2A, temperatuur 100°C. 

  6. Bak terwijl het apparaat de risotto voor je kookt, de pancetta of ontbijtspek krokant. Snijd het in reepjes en zet apart tot gebruik. Rasp de Parmezaanse kaas. 

  7. Kijk aan het einde van de kooktijd of de risotto naar je zin is. Het kan per soort rijst een beetje verschillen hoeveel kooktijd er nodig is. Is je rijst nog niet gaar, zet het apparaat dan in dezelfde stand nog een paar minuten aan. Is je rijst te gaar, doe het de volgende keer dan wat korter. 

  8. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto en schep vervolgens de stukje spek erdoor. Vermeng er nog een handje rucola door. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. 

koken & tafelen algemeen

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

1 comment

  1. Ook ik heb al een heerlijke risotto in de Magimix Cook Expert gemaakt. Ik heb de werkwijze die in het kookboek van Magimix iets aangepast en wel zo, dat ik de machine op de laagste stand liet draaien, dus op 1A. Verder heb ik ongeveer een dl minder vocht gebruikt in eerste instantie en dat was goed; je kunt er wel meer vocht aan toevoegen, maar er niets uithalen. Zo voorkom je dat het te breiig wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.