Een must voor Valentijnsdag: Red Velvet cake

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake

Valentijnsdag, heb jij er iets mee? Ik eerlijk gezegd heel weinig. Maar ik laat natuurlijk geen enkele gelegenheid onbenut om iets lekkers te maken. Nou stond op mijn kook bucketlist al een hele tijd een Red Velvet Cake en dan is de dag van de liefde natuurlijk wel bij uitstek de dag om er eentje te maken. Ik had genoeg beslag voor 2 versies. Eén is een meer traditionele ronde met vulling en van de rest van het beslag heb ik een hartvormige gemaakt. 

De taarten

Al tijden had ik een hartvormige siliconen bakvorm in huis, maar hij was nog nooit gebruikt. Toen ik wat beslag over had besloot ik die vorm er ook maar eens bij te pakken. Het was de bedoeling om een red velvet met drie lagen te maken, maar met 2 lagen vond ik hem eigenlijk wel imposant genoeg. Het beslag dat ik overhad goot ik in de siliconen hartvormige mal. Deze vorm is veel ondieper, dus die cake is maar zo'n 3 cm hoog. De baktijd moet je daar natuurlijk ook op aanpassen. De taart in de hoge vorm heeft zo'n drie kwartier in de oven gestaan, de hartvormige taart maar een half uur. Als je ook kiest voor een taart van twee lagen in plaats van drie, dan kun je van het overgebleven beslag overigens ook hele lekkere cupcakes bakken. Ik bak cakes altijd op een vrij lage temperatuur (160°C) omdat ik het idee heb dat ze dan minder droog worden. Ze moeten dan natuurlijk wel iets langer in de oven staan. 

Het glazuur

De frosting is gemaakt van een combinatie van boter, witte chocolade en roomkaas. Zoals je ziet ben ik niet heel erg van de strakke afwerking. Ik houd van een rustieke uitstraling met hutsen en butsen. Het zit 'm denk ik vooral in mijn gebrek aan geduld. Daarom ben ik ook niet zo'n bakker. Je moet namelijk vrij precies werken en geduld hebben, twee eigenschappen die ik niet of nauwelijks bezit. Vind je het leuk om een strakke afwerking te maken, dan kun je met een paletmes en heel veel geduld je hart ophalen!

Ik heb hieronder voor je uitgeschreven hoe ik de taart heb gemaakt. Wat denk je, ga je het proberen?

Red Velvet Cake

Klassiek Amerikaans gebak, vanwege de kleur zeer geschikt voor Valentijnsdag

Gang Patisserie, Taart
Keuken Amerikaans
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 45 minutes
Totale tijd 1 hour 5 minutes
Porties 8 punten
Auteur Out mijn Keuken

Ingrediënten

Voor de cake

 • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 600 gram suiker
 • 6 eieren
 • rode voedsel kleurstof
 • 25 gram cacaopoeder
 • 375 gram bloem
 • 250 ml karnemelk
 • 1 tl vanille extract
 • 0,5 tl zout
 • 1 tl baksoda
 • 1 el natuurazijn

Voor het glazuur

 • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 350 gram witte chocolade
 • 400 gram monchou (of andere roomkaas)

Werkwijze

 1. Ik vind cakes altijd het lekkerst als je ze langzaam gaart op vrij lage temperatuur. Ze drogen dan namelijk niet zo snel uit. Verwarm de oven dus voor op 160°C en vet drie ronde vormen in met boter en bestrooi ze met een beetje bloem zodat de taart na het bakken makkelijk loslaat. Maak je, net als ik, een taart met twee lagen, gebruik de rest van het beslag dan om bijvoorbeeld cupcakes te bakken.

 2. Doe de boter in een grote kom en klop het met een mixer luchtig samen met de suiker. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix iedere keer totdat ze goed zijn opgenomen. Voeg vervolgens de cacao en de kleurstof toe. De hoeveelheid kleurstof is lastig aan te geven, omdat de kracht ervan per merk kan verschillen. Ik heb kleurstof van wilton gebruikt en die is vrij krachtig. Ga een beetje op je gevoel af dus. 

 3. Doe nu om en om de bloem en de karnemelk erdoor. Door het om en om te doen zorg je dat beide ingrediënten goed worden opgenomen. Voeg als laatste de vanille en het zout toe. 

 4. Meng de baksoda (1 zakje) met een eetlepel azijn en roer dit vervolgens door je beslag. Roer niet langer dan nodig.

 5. Verdeel het beslag over je bakvormen en bak ze zo'n 45 minuten. Check na een half uur hoe het ermee gaat en kijk vervolgens iedere 5 minuten. Doe de satéprikker test en haal de taarten uit de oven als ze gaar zijn. Laat ze volledig afkoelen.

Voor de glazuur

 1. Smelt de witte chocolade au bain marie en laat het afkoelen tot lauwwarm. Mix de roomkaas los met een elektrische mixer. Voeg blokje voor blokje de zachte boter toe totdat het mooi gemengd is. Voeg vervolgens de chocolade toe en meng het goed. 

Afmaken van de cake

 1. Smeer de glazuur aan de bovenkant van de eerste en tweede laag en plaats de lagen op elkaar. Verdeel de rest van het glazuur over de bovenkant van de taart en langs de zijkanten. Decoreer de taart zoals je het zelf leuk vindt. Voor Valentijnsdag heb ik voor suikerhartjes gekozen. 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.