Kip Parmigiana
Kip Parmigiana is een Amerikaans/Italiaans ovengerecht van kip in een tomatensaus met Parmezaanse kaas en mozzarella. Er bestaan heel veel variaties op deze ovenschotel. Voel je dan ook vrij om eraan toe te voegen wat je wilt. Het recept dat ik vandaag voor je heb is namelijk vrij basic.
Kip Parmigiana: het recept
1 Tip: gebruik bliktomaten van goede kwaliteit. Ze zijn iets duurder, maar er zit veel meer smaak aan. Het recept staat hieronder uitgeschreven met daaronder een knop om alle ingrediënten in één keer op je boodschappenlijstje te zetten.

Kip Parmigiana
Ovenschotel met kip, tomatensaus en kaas
Ingrediënten
- 4 flinke kipfilets
- klontje boter
- 1 bosje verse basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- scheut olijfolie
- 2 blikken gepelde tomaten à 400 gram
- zout
- peper
- 250 gram mozzarella
- 100 gram Parmezaanse kaas
Werkwijze
Pluk de blaadjes van de basilicum, hak ze grof en zet apart. Hak de steeltjes heel fijn. Snipper de ui en de teentjes knoflook. Snijd de mozzarella in plakken en rasp de Parmezaanse kaas.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime hapjespan of wok en fruit de ui en knoflook hier even rustig in. Voeg daarna de gepelde tomaten en de fijngesneden takjes van de basilicum toe. Breng aan de kook en laat het op rustig vuur ongeveer 20 minuten pruttelen.
Voeg daarna de basilicum blaadjes toe en roer ze door de saus. Zet het vuur uit. Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrooi de kipfilet met zout en peper en bak ze in de boter in een koekenpan goudbruin. Giet de tomatensaus in een ovenschaal en leg de stukken kip erin. Verdeel de plakken mozzarella erover en bestrooi met de Parmezaan. Schuif de schotel in de oven en bak het ongeveer een half uur.
Serveer met (verse) pasta!
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn gemaakt door Esther Out voor Out mijn Keuken
©Out mijn Keuken 2017
12 Opmerkingen
Zo, dat zijn twee ingrediënten in een gerecht die ik zo lekker vindt; nl. kip en kaas. Het lijkt me dus superlekker en probeer het op mijn eigen manier. Dus stukken kipfilet of kippendij (zonder vel) bakken en dat door de saus. Verder volg ik het recept. En dan een rucolasla erbij………superlekker! Dank voor het recept Esther.
Graag gedaan! Geniet er lekker van
Esther onlangs geplaatst…Kip Parmigiana uit de oven
Ik heb in een keer inspiratie voor morgenavond. Hoef alleen de kip en de basilicum te halen. Met kipdijfilet kook ik het liefst. Die blijft wat sappige. Bedankt voor het recept!
Dat wordt smullen!
Alweer een heerlijk recept, we hebben ervan gesmuld en ga het zeker vaker maken, dank je wel!
Goed om te horen en graag gedaan!
Heerlijk gegeten maarrrr, als ik het weer ga maken dan doe ik sr minder kaas op.
Ik bond het nogal machtyig eten .
We gaan het zeker nogmasls eten!!
Groet Mariella.
Het is stevige kost inderdaad!
Esther onlangs geplaatst…Achtergrond | Vitamine B8, wat is het en wat doet het?
Kan niet beter de tomatensaus meteen in de ovenschaal doen en zo garen in de oven samen met de kip?
Dat kan wel, maar de tomatensaus krijgt veel meer smaak als het apart voorgekookt wordt. Een deel van het vocht verdampt en de smaak wordt intenser, net als bij bijvoorbeeld een Bolognese saus die veel lekkerder wordt als je hem een tijdje laat pruttelen. Als je de kip niet apart voorbakt krijgt het geen gebakken smaak, maar kookt het gaar in de saus. Als je het te lang in de saus meekookt, heeft kipfilet gauw de neiging om droog te worden. Als je het op die manier wilt doen, zou ik in ieder geval kiezen voor kippendijen. Die zijn namelijk wat vetter en drogen minder snel uit.
Ik heb dit recept gisteravond gemaakt. Ontzettend bedankt voor een nieuw blijvertje! Heerlijk gegeten. Je schrijft dat het een vrij basic recept is, maar ik vind dit juist typisch Italiaans: Puur eten! Ik heb het gerecht iets korter in de oven gedaan, omdat ik bang was dat de kip dat wellicht te droog zou worden. (plm 20 min) Resultaat; heerlijk malse kip. Samen met een goed glas rode wijn beslist een aanrader.
Wat leuk om te horen! Ik ga dit ook gauw weer eens op tafel zetten.