Soep van geroosterde bloemkool en knoflook
Heb ik even een lekker soepje voor je vandaag! Het is een dikke maaltijdsoep tjokvol groente. Door de bloemkool en knoflook voordat ze in de soep gaan te roosteren krijgen ze extra veel smaak en dat proef je goed terug, maar dat zie je ook aan de kleur van de soep. Door er kaas door te smelten krijg je een goed vullende maaltijdsoep. Voor echt grote eters kun je er nog een broodje bij geven.
Soep van geroosterde bloemkool en knoflook; het recept
Ik heb de stappen vrij uitgebreid uitgeschreven hieronder, dus ik denk dat je daar wel uitkomt. Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het graag. Om een vegetarische variant te maken gebruik je groentebouillon in plaats van runderbouillon en laat je de Beef Jerkey weg. Beef Jerkey is gedroogd rundvlees dat weinig vet bevat. Je kunt het ook vervangen door bijvoorbeeld droge worst of uitgebakken chorizo. De kaas die ik heb gebruikt is Comté, een bergkaas die wel wat op Gruyère lijkt qua structuur, maar echt anders smaakt. Je kunt voor deze soep iedere kaas gebruiken die goed smelt, maar het is natuurlijk altijd leuk om eens iets anders te proberen dan wat je altijd gebruikt.
Soep van geroosterde bloemkool en knoflook met Beef Jerkey
Heerlijke volle maaltijdsoep
Ingrediënten
- 1 flinke bloemkool in roosjes
- 2 grote knoflookbollen (of 3 à 4 kleinere)
- olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 liter runderbouillon
- 150 gram Comté of andere bergkaas
- 50 gram Beef Jerkey (= 2 verpakkingen)
- handje pompoenpitten
- handje zonnebloempitten
- handje panko
- snufje grof zeezout
Verder nodig
- bakpapier
- aluminiumfolie
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en leg hierop de bloemkoolroosjes. Besmeer ze met wat olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Snijd de koppen van de knoflookbollen, giet een klein beetje olijfolie over de blootliggende toppen van de tenen en pak de bollen in met een stuk aluminiumfolie.
Leg het aluminium pakketje bij de bloemkoolroosjes op de bakplaat en schuif het geheel in de oven. Laat dit nu ongeveer een half uur roosteren. De bloemkool is dan gaar en de knoflook gepoft. Houd het wel een beetje in de gaten, want de bloemkool moet niet zwart worden, maar lekker goudbruin worden. Draai eventueel de roosjes halverwege een keer om. Rasp intussen de kaas.
Verhit in een ruime pan een scheutje olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg dan de tijm toe en bak dit 2 minuutjes rustig mee, totdat het lekker gaat geuren. Doe dan de bouillon erbij.
Haal de bakplaat uit de oven en doe de bloemkoolroosjes bij de bouillon. Haal de knoflookbollen uit de folie en druk de teentjes uit de schillen. Dit gaat vrij makkelijk met de platte kan van een mes. Pas op dat je je vingers niet brandt, want het is nog vrij heet. Doe de knoflookteentjes bij de bouillon en breng het aan de kook.
Laat het 10 minuten pruttelen en pureer het dan vervolgens met een staafmixer of in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Zet het terug op het vuur en voeg de kaas toe. Houd een paar toefjes geraspte kaas achter voor de garnering. Je hebt nu een vrij dikke soep. Ik houd daarvan, maar vind je het te dik voeg dan wat water of extra bouillon toe. Proef de soep als de dikte naar je zin is en breng op smaak met zout en peper en eventueel een beetje citroensap of rasp als je dat hebt.
Maak de kruim door de twee soorten pitten met de panko en het grove zeezout te vermalen in een hakmolen of vijzel. Snijd de Beef Jerkey in kleine stukje en laat 4 stukjes wat groter voor de garnering. Roer de kleine stukjes door de soep en schep de soep in kommen. Schep over iedere kom een flinke lepel kruim, een toefje geraspte kaas en 1 stukje Beef Jerkey. Serveer meteen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl