Witlof met ham in bechamelsaus
Witlof met ham en kaas uit de oven is natuurlijk een keiharde Hollandse Klassieker. Zo'n gerecht waarvan iedereen zijn eigen versie maakt. In Italië hebben ze een soortgelijk gerecht: indivia belga al prosciutto di Praga, witlof met Praagse ham. Het gerecht wordt bereid in een bechamelsaus en in de oven afgebakken onder een laagje Parmezaanse kaas. Praagse ham is lastig te krijgen hier, maar je kunt gewoon je eigen favoriete hamsoort nemen. Deze bechamel kun je trouwens ook in allerlei andere soorten ovenschotels gebruiken en je kunt hem ook prima gebruiken als basis voor een kaassaus.
Deze witlofstronkjes zijn heerlijk met gekookte aardappelen, zodat je de saus er lekker mee op kunt deppen. Het recept vind je hieronder. Enjoy!
Witlof met ham in bechamelsaus
De Italiaanse versie van onze witlof met ham en kaas uit de oven
Ingrediënten
Voor de bechamelsaus
- 50 gram boter
- 25 gram bloem
- 475 ml melk
- mespuntje nootmuskaat
- zout en peper
Voor de witlofschotel
- boter voor het invetten van de schaal
- 8 stronkjes witlof
- 8 grote plakken gekookte ham
- mespuntje nootmuskaat
- 150 ml vleesbouillon
- 25 gram Parmezaanse kaas vers geraspt
- zout en peper
Werkwijze
Voor de bechamelsaus
Smelt de boter in een pan op rustig vuur. Voeg de bloem in een keer toe en roer met een siliconen spatel of een houten lepel tot je een gladde massa hebt. Laat dit even roerend een paar minuten garen. Giet dan scheutje voor scheutje de melk toe en blijf steeds goed roeren.
Breng de saus dan aan de kook en voeg wat zout toe. Doe een deksel op de pan en laat de saus een minuut of twintig rustig pruttelen. Proef en breng verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Voor de witlof
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal eventuele lelijke bladeren van de witlof af en snijd het kontje bij. Snijd eventueel met een scherp mesje de harde (vaak bittere) kern eruit. Kook de witlof een paar minuten voor en laat het vervolgens goed uitlekken.
Wikkel de stronkjes witlof in een plak ham en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er wat zout en peper over. Giet de bechamel erover en strooi er wat nootmuskaat over. Voeg dan de bouillon toe en bestrooi met de Parmezaan.
Schuif de schaal zo'n twintig minuten in de oven.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
Dit recept komt uit 'De Keukengeheimen van Sientje en Arlette'
en is met toestemming van de uitgever geplaatst.
©outmijnkeuken.nl
1 Opmerking
Dit vind ik toch zo lekker! Mag echt niet ontbreken op de kersttafel als je het mij vraagt.