Baskische kip
Voor dit gerecht heb je maar één pan nodig. Een goede ruime braadpan. Je bakt eerst de kip goudbruin en die schep je vervolgens weer uit de pan. Dan maak je de rest en voeg je de kip weer toe. De rijst gaart in de bouillon die je erbij giet. Ik heb in dit geval kippendijen gebruikt, omdat ik die nog had liggen. Een betere keuze is kipkarbonades omdat daar nog vel en bot aan zitten. Die stukken kip geven meer smaak af. Je kunt ook goede drumsticks nemen, of een hele kip en die in stukken snijden. In Baskische kip zitten vaak zongedroogde tomaatjes, maar omdat ik een huisgenoot heb die daar niet van houdt heb ik die vervangen door zongedroogde paprika's. Chorizo is in dit gerecht een onmisbaar ingrediënt. Snijd ze in lekkere dikke plakken of blokjes zodat je het goed proeft.
Baskische kip
Eenpansgerecht
Ingrediënten
- 8 kippendijen of 8 kipkarbonades
- 2 uien
- 2 rode paprika's
- 1 potje zongedroogde paprika's op olie
- scheut olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 175 gram chorizo
- 275 ml Basmatirijst afmeten in maatbeker
- 275 ml kippenbouillon
- 175 ml droge witte wijn
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 handen zwarte olijven gehalveerd
- zout en peper
Werkwijze
Snijd de kip in grove stukken en bestrooi met zout en peper. Snijd de uien en paprika's in blokjes en de zongedroogde paprika's in repen. Verhit een scheut olijfolie in een ruime braadpan en bak de kip rondom goudbruin.
Schep de kip uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier. Fruit de ui en de paprika in het achtergebleven bakvet een minuut of vijf. Snijd de chorizo in plakjes en snipper de knoflook. Voeg dit toe, samen met de zongedroogde paprika. Roer goed door en laat een minuut of twee pruttelen.
Voeg dan de rijst toe en roer tot alle korrels een vettig laagje hebben. Blus dan af met de wijn en de bouillon en voeg vervolgens de tomatenpuree en paprikapoeder toe. Roer goed door en breng rustig aan de kook. Zorg de de rijst voldoende onder water staat, voeg zo nodig nog wat water toe.
Leg de stukken kip terug in de pan, sluit de pan af en laat zo'n 30 tot 40 minuten rustig pruttelen tot de rijst gaar is. Roer af en toe en houd in de gaten of er nog voldoende vocht in de pan zit. Warm de laatste tien minuten de olijven mee.
Als de rijst naar je zin is, kun je het gerecht direct serveren.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl
2 Opmerkingen
Oh yes please! Dit ziet er heerlijk en ook vrij veilig uit. Lijntechnisch dan. Als jij dit nou eens een keertje maakt, neem ik een wijntje mee. En dan drie dagen achter elkaar bijkletsen ofzo?
Lijnen en chorizo gaan niet heel goed samen, maar ik heb genoeg andere kipdingen die lijntechnisch helemaal oké zijn. Je bent altijd welkom!