Limoentaart met pijnboompitten

limoentaart met pijnboompitten
Limoentaart met pijnboompitten

Deze taart ken ik uit de Italiaanse keuken, maar dan in de variatie met citroen. Ik had nog wat limoenen liggen en heb er dus een limoentaart van gemaakt in plaats van een citroentaart. Ik ben niet zo'n zoetekauw, maar van nagerechten waarin zoet en fris worden gecombineerd ben ik wel weer een enorme fan. Deze taart kun je heel goed een beetje verdeeld over de dag maken. Je staat er dus beslist geen uren voor in de keuken. 's Morgens de bodem, 's middags de vulling en bakken en vlak voor het serveren de rest. Veel tijd kost het allemaal niet en het resultaat is verbluffend lekker. Het is wel een stevig taart omdat je gecondenseerde melk gebruikt, maar dat geeft zoveel smaak dat het eigenlijk niet te vervangen is door iets anders.

Het resultaat is een taartje met drie mooie laagjes. Het eerste laag je is de bodem, het tweede de vulling en het derde de slagroom. Excuses voor de slechte foto, maar hij is gemaakt bij kunstlicht en dat komt de kwaliteit niet ten goede helaas. Het is tenslotte weer de tijd van het jaar dat het donker is als we gaan koken en eten.

Deze taart is verrukkelijk als nagerecht met als tegenhanger een straf bakkie espresso, of een lekkere dessertwijn. Het recept heb ik hieronder uitgeschreven. Enjoy!

Limoentaart met pijnboompitten

een nagerecht dat zoet en fris perfect met elkaar combineert

Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Keyword Limoentaart
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 30 minutes
Koelen 2 hours
Totale tijd 50 minutes
Porties 8 personen
Auteur Esther

Ingrediënten

 • 150 gram biscuitjes bijv. mariakaakjes
 • 60 gram roomboter gesmolten
 • beetje boter om in te vetten
 • 3 eidooiers
 • 300 ml gecondenseerde melk
 • 2 limoenen schil geraspt, vrucht uitgeperst
 • 75 gram pijnboompitten
 • 250 ml slagroom

Werkwijze

 1. Vet een taartvorm van ongeveer 20 cm doorsnee in met boter. Doe de koekjes in de keukenmachine en hak ze goed fijn. Giet de gesmolten boter erbij terwijl de machine draait. Zodra het goed gemengd is kan de machine uit.

 2. Spreid de kruimels uit over de bodem van de vorm. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel en zorg daarbij voor een egale laag. Zet de vorm in de koelkast en laat de bodem ongeveer 2 uur opstijven zodat de boter weer helemaal hard is.

 3. Meng intussen de eidooiers met een mixer met de gecondenseerde melk, een beetje van de geraspte schil van de limoen en het sap van beide limoenen. Roer er vervolgens nog de pijnboompitten door. 

 4. Verwarm de oven voor op 180 °C en haal de vorm uit de koelkast. Giet de vulling op de bodem en bak de taart in zo'n 20 minuten gaar. Laat de taart afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna in de koelkast om goed koud te worden. 

 5. Haal de taart vlak voor het serveren uit de koelkast en sla de slagroom stijf. Smeer de slagroom over de vulling van de taart en strooi er nog een beetje van de limoenrasp over. Snijd de taart in punten en serveer meteen.

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.