Karamelroomijs naar recept van Joop Zwiep

karamelroomijs
Karamelroomijs

Zoals velen van jullie weten kook ik met onze kookclub regelmatig in het Kookatelier van Joop Zwiep. De gerechten en recepten zijn altijd goed en lekker, maar soms spreekt iets je gewoon net wat meer aan. Deze keer was dat het karamelroomijs en dat recept wil ik natuurlijk graag met jullie delen. Dit ijs aten we bij een croc en bouche (soesjestoren) in kerststijl.

karamelroomijs

Je hebt voor dit recept een ijsmachine nodig, maar een eenvoudige heb je al voor een paar tientjes. Kijk hier maar eens tussen.  Ik heb ook een eenvoudig thuismachientje en die voldoet prima voor kleine hoeveelheden. Als je vaker ijs wilt maken zou ik investeren in een wat betere.

Als je op dieet bent, kun je jezelf trouwens beter niet in verleiding brengen. Ik denk dat hiernaar kijken je alleen al een laagje extra op je heupen oplevert. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb 😉

Karamelroomijs

Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig

Gang Dessert, IJs
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 30 minutes
koeltijd 2 hours
Totale tijd 50 minutes
Porties 1 liter
Auteur Joop Zwiep

Ingrediënten

 • 200 gram suiker
 • 3 el water
 • 2 dl melk
 • 6 dl room
 • 7 eidooiers
 • 50 gram suiker

Werkwijze

 1. Zet alle ingrediënten in bakjes klaar, zodat je snel door kunt werken.

 2. Je begint met het maken van de karamel. Doe daarvoor de suiker met het water in een ruime pan met een dikke bodem en meng dit even goed door elkaar. Breng het vervolgens rustig aan de kook. Als de vloeistof gaat borrelen zet je het vuur wat lager en vooral: NIET ROEREN! Het verleidelijk het ook is, niet doen. Als je gaat roeren komt er lucht in de vloeistof en dan krijg je korreltjes in je karamel. Wat je wel kunt doen is de vloeistof wat heen en weer draaien door de pan te bewegen. 

 3. Karamel maken is een kwestie van durven. Voor sommige gerechten is een lichte karamel lekker, maar voor dit ijs moet je de vloeistof flink laten kleuren. Blijf er wel bij, want het kan ineens heel vlug gaan. 

 4. Zodra de kleur goed is giet je de melk en de room erbij. Pas op want de vloeistof kan flink gaan borrelen en spetteren. Het gebruik van een ruime pan is dus belangrijk. De karamel wordt nu hard, maar dat geeft niet. Het smelt wel weer in de room als die warm wordt. Breng het aan de kook en roer totdat alle stukjes zijn opgelost. 

 5. Sla in een bekken of kom de eidooiers los met de (50 gram) suiker. Als het roommengsel kookt giet je de helft ervan bij de eidooiers. Roer dit goed door en giet het geheel dan bij de achtergebleven room in de pan. Zet het op laag vuur en roer goed met een spatel over de bodem om te voorkomen dat het aanbrandt. Vergeet ook de hoekjes niet!

 6. De vloeistof wordt nu dikker. Als je over de spatel met je vinger een 'baantje' kunt trekken is de basis voor je ijs klaar. Giet dit door een zeef in een kom en koel de vloeistof snel af door de kom in een bak met koud water te zetten. Als je de tijd hebt, is het handig om de vloeistof vervolgens nog even in de koelkast te zetten om echt koud te worden, dan heeft je ijsmachine minder moeite om er ijs van te maken.  

 7. Is de vloeistof afgekoeld, giet het dan in de ijsmachine. Schep het daarna over in een bak en zet het in de vriezer tot gebruik. 

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.