Champignonsoep
Op koude herfst- of winterdagen eet ik graag een kopje soep. De favoriete soep van mijn huisgenoten is de kippensoep van mijn moeder en die maak ik dus het vaakst. Maar soms maak ik ook wel een andere soepen. Deze keer: champignonsoep, misschien wel de makkelijkste soep om te maken. Champignons hebben van zichzelf niet zoveel smaak, dus je moet goed proeven en flink met zout en peper aan de gang.
De foto's die ik van deze soep maakte, zijn een beetje mislukt, dus ik heb voor nu een stockfoto aan het recept toegevoegd. De volgende keer dat ik deze soep maak doe ik een nieuwe poging.
Houd als je deze soep gaat maken rekening met de tijd die je kwijt bent met het schoonmaken van de champignons. Dit kan flink wat tijd in beslag nemen. Spoel ze vooral niet af onder water, want dan zuigen ze zich vol met water en blijft er weinig maar over van de smaak. Hieronder heb ik het recept voor je uitgeschreven. Enjoy!
Champignonsoep
Romige champignonsoep geschikt om te eten als voorgerecht of als maaltijdsoep. Bereidingstijd is ongeveer een half uur, maar houdt rekening met de tijd die je kwijt bent met het schoonmaken van de champignons. Dit recept is genoeg voor 8 personen als voorgerecht en voor 4 als maaltijdsoep.
Foto: pixabay
Ingrediënten
- 1 kilo Witte Champignons
- 2 uien gesnipperd
- 2 preien alleen het wit
- 2 aardappelen
- 100 gram boter
- 3 liter groentebouillon
- 400 ml room
- zout en peper
- 1 handje bieslook fijn gesneden
Werkwijze
Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten. Snipper de ui en snijd de prei in ringetjes. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes. Houd een stuk of 10 champignons apart en snijd ze fijn.
Fruit de ui, prei en aardappel aan in de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg vervolgens de gesneden champignons eraan toe en bak flink aan. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng het aan de kook.
Zet het vuur wat lager en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens de room toe en pureer alles met de staatmixer tot een glad geheel. Voeg dan de achtergehouden stukjes champignons toe. Warm het even door maar laat de soep niet meer koken.
Proef en breng stevig op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen, bestrooi met de fijngesneden bieslook en serveer direct