Edamame Pompoensoep met Jasmijnrijst

Edamame pompoensoep

Edamame Pompoensoep met Jasmijnrijst

Zoals velen weten schrijf ik – samen met drie andere recensenten – kookboekrecensies voor kookboekennieuws.nl. Daardoor krijg ik veel kookboeken onder ogen en van kookboeken word ik extreem blij. Onderdeel van het een oordeel kunnen vormen over een kookboek is het uittesten van de recepten. Dat levert vaak weer lekker veel inspiratie op voor eigen recepten, die weer net even anders zijn. Soms maak je iets uit zo’n boek en weet je echt niet hoe je daar iets aan kunt verbeteren of veranderen. Dat overkwam me toen ik deze Edamame Pompoensoep met Jasmijnrijst maakte.

Edamame pompoensoep

Een waanzinnig lekker soepje, dat je echt eens moet maken. Het recept komt uit het boek I love soep van Beverly LeBlanc en is uitgegeven door Uitgeverij Veltman. Ik ben in de pen geklommen en heb de uitgever gevraagd of ik het recept op mijn site mocht zetten en dat mocht gelukkig! Bij deze dus: Edamame Pompoensoep met Jasmijnrijst.

Edamame boontjes

Edamame boontjes ken je misschien nog niet. Het zijn felgroene sojaboontjes die je vooral tegen kunt komen in hippe poké bowls. Het zijn de jonge onrijpe (peul)vruchtjes van de sojaplant. Ze hebben een nootachtige smaak en een lekkere bite. Ik gebruik ze bijvoorbeeld wel eens in wokschotels, maar ze maken van een soep ook in een handomdraai een maaltijdsoep. Ze zijn namelijk erg voedzaam.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst is een Thaise rijstsoort die met de hand geoogst wordt en in het Noorden van Thailand wordt verbouwd. Na de oogst wordt de rijst gedroogd in de zon. Jasmijnrijst heeft een lange korrel, een zoetige/bloemige geur en de kleur is parelwit. Deze rijst past perfect bij deze soep. Ik heb hieronder het recept voor je uitgeschreven. Enjoy!

Edamame Pompoensoep met Jasmijnrijst

Een heerlijke maaltijdsoep met edamame boontjes, kokosmelk en pompoen

Gang Maaltijdsoep, Soep
Totale tijd 45 minutes
Porties 4 personen
Auteur Beverly LeBlanc

Ingrediënten

Voor de chilipasta

 • 5 teentjes knoflook fijn gehakt
 • 2,5 cm gemberwortel geschild en geraspt
 • 2 rode pepers, zonder zaadjes en zaadlijsten fijn gesneden
 • 2 stengels citroengras, buitenste bladeren verwijderd fijn gesneden

Voor de soep

 • 2 el zonnebloemolie
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 wortels geschrapt en in plakjes
 • 450 gram pompoenvruchtvlees in blokjes
 • 8 dl kokosmelk
 • 125 gram edamame boontjes uit de diepvries
 • 4 strokjes paksoi in de lengte in vieren
 • zout en peper
 • 280 gram gare jasmijnrijst
 • koriander fijn gehakt
 • partjes limoen voor erbij

Werkwijze

 1. Pureer alle ingrediënten voor de chilipasta met 2 el water in 20-30 seconden tot een grove pasta.

 2. Verhit de olie in een zware soeppan op hoog vuur en bak de ui onder af en toe omscheppen 3 tot 5 minuten tot hij zacht is maar nog niet verkleurd is. Voeg de chilipasta toe en bak hem 2-3 minuten mee tot het vet zich lang de randen afscheidt. Doe de wortel en pompoen erbij, gevolgd door 1 liter water. Voeg zout en peper naar smaak toe. Breng de soep afgedekt aan de kook en laat hem 10 minuten op laag vuur pruttelen.

 3. Voeg de kokosmelk, edamame boontjes en paksoi toe en laat de edamame onafgedekt in 3 tot 5 minuten gaar koken. Proef of er nog zout of peper nodig is.

 4. Verdeel de rijst over de kommen en schep de soep erop. Serveer de soep bestrooid met fijngehakte koriander. Geef de partjes limoen er apart bij om boven de soep uit te knijpen.

Dit recept is met toestemming van de uitgever geplaatst

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.