Bami Goreng
Bami Goreng is van oorsprong een Indonesisch gerecht. Als wij het hier in Nederland hebben over bami (mi is van oorsprong een Chinees ingrediënt en ba betekent varkensvlees), dan bedoelen we vaak het gerecht bami goreng. 'Goreng' betekent gebakken en bami goreng is dus eigenlijk gebakken bami. Om bami goreng te maken kun je in de winkel allerlei kruidenmixen krijgen. Lekker makkelijk, maar helemaal niet nodig. Ik laat je vandaag zien hoe ik bami goreng (een beetje op z'n Hollands) maak zonder kruidenmixen.
Bami Goreng; het recept
Wat het een beetje Hollands maakt is dat ik vaak kip gebruik en geen varkensvlees of garnalen. In oorspronkelijke recepten zie dat vaak wel. Er zijn zoveel verschillende bami goreng recepten te vinden dat ik me die vrijheid ook maar permitteer. Verder gebruik ik prei en taugé, maar je kunt er bijvoorbeeld ook nog champignons aan toevoegen. Hoe ik dit gerecht heb gemaakt heb ik hieronder uitgeschreven. Enjoy!
Bami Goreng op z'n Hollands
Heerlijke bami goreng zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten
- 300 gram mie
- snufje zout
- 3 cm verse gemberwortel
- 4 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 rode peper
- 125 gram taugé
- 300 gram varkensvlees of kippendij
- 100 gram gekookte ham in reepjes
- scheut olie
- scheut ketjap
- peper
- 4 eieren
- beetje boter
Werkwijze
Zet een grote pan met water en zout op het vuur en kook hierin de mie volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
Schil de gemberwortel en snijd het fijn. Pel de knoflookteentjes en de sjalotten en snipper ze. Spoel de prei af onder de kraan en snijd hem in ringen. Houd je van pittig? Snijd dan de rode peper in z'n geheel in ringetjes (met zaadlijsten en zaden erbij). Houd je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadlijsten en zaden en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd het varkensvlees of de kip in blokjes of reepjes. Snijd de ham in reepjes.
Giet de mie af en bewaar tot gebruik. Verhit een scheut olie in een wokpan of braadpan en fruit hierin de gember, sjalot, knoflook en rode peper een paar minuten tot ze licht kleuren en lekker veel geur afgeven. Doe het vlees erbij en bak dit een paar minuten op hoog vuur mee.
Voeg de prei toe en roerbak even. Giet er naar smaak wat ketjap bij (begin voorzichtig) en schep goed om. Laat het vlees verder gaar worden en proef of er nog een beetje ketjap bij moet. Doe als laatste de taugé erbij en roerbak even mee.
Voeg de mie toe en bak dit ook even mee. Bak intussen 4 spiegeleieren in een koekenpan met wat boter. Schep de ham door de bami en verdeel het over de borden. Leg er op ieder bord een spiegelei op. Serveer meteen.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl