Homemade brood dat je niet hoeft te kneden, het kan!

bakken - brood kneedvrij brood

Jullie kennen inmiddels een beetje mijn haat/liefde verhouding met deeg. Het mislukt bij mij vaak en op de één of andere manier komt het nooit zo uit de oven als ik me had voorgesteld. Maar ik wil zo graag af en toe een lekker vers gebakken brood op tafel zetten. Nou, ik heb een oplossing gevonden, brood for dummies zeg maar. Het deeg hoef je niet te kneden, als je het maar voldoende tijd geeft om te rijzen. Veel tijd, namelijk wel zo’n 10 tot 12 uur. Verder bak je het in je gietijzeren pan (met deksel) in een loeihete oven van 220°C.

Het hoeft maar een ruim half uur in de oven, dus als je op zondagochtend versgebakken brood wilt eten (net uit de pan en warm is hij het allerlekkerst!) maak het deeg dan op zaterdagavond en bak je deeg op zondagochtend terwijl je eitjes kookt en koffie zet. Het bereiden van je deeg kost je maar zo’n 5 à 10 minuten, dus zo klaar. Zoek een lekkere warme plek in huis (bij mij gaat het het beste in de badkamer) om je deegje rustig te laten rijzen. 

Echt een ontdekking dit! Natuurlijk is dit wel een witbrood en witbrood is natuurlijk lang niet zo gezond als volkorenbrood. Ik ga eens kijken of ik dit ook werkend kan krijgen voor een volkorenbrood. Ik houd je op de hoogte!

Eenvoudig homemade brood

Gang: Brood
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 40 minutes
Totale tijd: 45 minutes
Porties: 1 brood bol
Auteur: Out mijn Keuken

Een brood bakken en geen deeg hoeven kneden? En het vervolgens bakken in je gietijzeren pan in de oven? Het kan!

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe. Zorg dat het zout en de gist elkaar nog niet rechtstreeks raken. Het zout kan de werking van de gist namelijk verminderen. 

  2. Giet dan het warme water erbij en roer met een spatel of houten lepel alles grondig door elkaar. Je krijgt dan een plakkerige bal. Roer ook goed alle bloem op de bodem mee. Ik denk dat je zo'n 2 à 3 minuten aan het mengen bent voordat je deegbal klaar is. 

  3. Dek de kom af met plastic folie en zet het weg op een warme plek in huis. De gist gaat nu zijn werk doen. Laat het deeg in de kom een uur of 10 tot 12 rijzen. Het zal dan ongeveer verdubbelen in omvang. 

  4. Leg een flink stuk bakpapier op je aanrecht en bloem je handen even goed, want het deeg is plakkerig. Houd de kom schuin boven het bakpapier en laat het deeg er (begeleid door je bebloemde vingers) uitlopen. Vorm er een bol van en bestrooi het met bloem.

  5. Verhit de oven en je gietijzeren pan met deksel voor op 220°C. Haal dan de hete pan uit de oven en plaats het bakpapier met deeg en al in je braadpan. Sluit de pan af met het deksel en zet de pan 35 minuten in de oven. 

  6. Verwijder het deksel na 35 minuten en bak het brood nog 5 minuten voor een lekkere knapperige korst. 

Notities

De kooktijd is totaal 45 minuten, maar houd rekening met een uur of 10 rijstijd! 's Morgens maken is 's avonds bakken. 's Avonds maken is 's morgens vers gebakken brood!

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge