In the Spotlight: Ottolenghi – het kookboek

kookboeken

Vandaag in 'In the Spotlight': Ottolenghi - het kookboek. Aan de buitenkant een prachtige rode rakker en aan de binnenkant? Geen nieuwe recepten maar een update van Ottolenghi's allereerste kookboek. Waarom? Omdat je soms niet meer begrijpt waarom je 10 jaar geleden bepaalde keuzes hebt gemaakt of waarom je gerechten nou juist op díe manier op de foto hebt gezet. En ook om het boek beter te laten passen bij de boeken die erna verschenen. Een facelift, if you will. Ik snap dat. 

De auteurs

Yotam Ottolenghi is geboren op 14 december 1968 en werd gisteren dus 48 jaar oud. Hij groeide op in Israël en woont, werkt en leeft sinds 1997 in London. Zijn co-auteur is Sami Tamimi die hij ontmoette bij Bakers & Spice. 

Samen produceerden Ottolenghi en Tamimi in 2008 de eerste versie van Het Kookboek, waarvan nu dus deze heruitgave is verschenen. Tussen het eerste kookboek en deze uitgave hebben nog 4 andere titels gezeten. In 2010 verscheen Plenty, in 2012 verscheen Jeruzalem, in 2014 Plenty More en in 2015 verscheen Nopi

Quote:
'Voor ons is weinig drukte en gedoe in de bereiding de enige manier om een gerecht fris te houden. Elk afzonderlijk ingrediënt heeft een onmisbare stem, duidelijke kenmerken die helder en krachtig zijn: beelden, smaken en geuren die in uw geheugen blijven hangen en waarnaar u terugverlangt.'

Het boek

Het eerste Ottolenghi kookboek is ooit ontstaan omdat er ontzettend veel vraag naar was van de klanten van de 'winkel' van Ottolenghi en Tamimi. Bij de samenstelling ervan is besloten geen recepten op te nemen waarvoor langdurige en ingewikkelde bereidingsmethoden nodig zijn en er is op gelet dat de gerechten goed in een thuiskeuken te maken zijn. Het boek begint met een uitgebreid hoofdstuk over groenten, peulvruchten en granen. Hier vind je prachtige salades met ingrediënten als perziken, oranjebloesemwater, vijgen, granaatappelpitten, sumak, asperges en broccoli. Vanaf pagina 62 is er uitgebreid aandacht voor warme bereidingen van groenten, zoals bijvoorbeeld gekaramelliseerde witlof, bloemkoolbeignets, venkelgratin en portobello's. Bij de peulvruchten en granen vind je recepten met bijvoorbeeld limabonen, quinoa, couscous en kikkererwten.

In het hoofdstuk Vlees en Vis kun je terecht voor een heerlijke lamsrack met koriander en honing, gebraden varkensbuik, gebraden kip met sumak, za'atar en citroen, gegrilde makreel, zeebaars, gevulde sardines en het recept dat ik heb getest uit het boek: de gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing. Binnenkort vind je dit recept terug op mijn site. 

Het volgende hoofdstuk is Brood en Gebak en hier vind je onder andere verschillende broodrecepten, verschillende bruschetta's, focaccia met verschillende toppings, kaasstengels met karwijzaad en allerlei zoete baksels als chocolade karameltaart, kwarktaart met macadamianoten en teacakes. Het laatste hoofdstuk heet Provisiekast en daar staan allerlei sauzen en bijgerechtjes zoals bijvoorbeeld lemon curd, crumble, vanille-essence en granola. Ook staan hier verschillende deegsoorten omschreven, bijvoorbeeld hoe je zelf bladerdeeg maakt. Iets dat al lange tijd op mijn to do lijstje staat. 

Conclusie

Heb je het eerste kookboek van Ottolenghi in je boekenkast staan, dan hoef je deze niet aan te schaffen. Tenzij je een verzamelaar bent natuurlijk, dan wil je de serie compleet hebben. Ook dat snap ik. Ben je een latere fan van Ottolenghi en heb het het eerste boek nog niet, dan zou ik de aanschaf zeker eens overwegen. De meeste gerechten zijn niet lastig te maken en hebben een leuke Oosterse Ottolenghi twist. Hiervoor gebruik je misschien ingrediënten die je anders niet zo snel zou gebruiken en dat is natuurlijk alleen maar heel erg leuk, want wie weet wat je allemaal ontdekt!

Titel: Het Kookboek
Auteur: Yotam Ottolenghi & Sami Tamini
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 22,95 bij Bol.com

Dit boek is  mij voor het schrijven van deze boekbespreking ter beschikking gesteld door de uitgever.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge