Boekbespreking | Basics to Brilliance – Donna Hay

Donna Hay Basics to Brilliance
Basics to Brilliance - Donna Hay

basics to brilliance - Donna HayDonna Hay is terug, en hoe! Met Basics to Brilliance voegt ze een bijna 400 pagina's tellend boekwerk toe aan haar toch al zo omvangrijke oeuvre. 

Een belangrijk kenmerk van de kookboeken van haar hand is wat mij betreft: maakbaarheid! De recepten van Hay zijn stuk voor stuk goed na te maken in je eigen thuiskeuken, de verhoudingen kloppen en de receptuur is duidelijk en goed te volgen. Je vermoedt het vermoedelijk al ... ja, ik ben fan van Donna! Haar boek 'Nieuwe Klassiekers' gebruik ik veel ter inspiratie en als naslagwerk voor verhoudingen en basisrecepten om op voort te borduren en ik keek dan ook erg uit naar het verschijnen van Basics to Brilliance. Nu het boek voor me ligt kan ik niet stoppen met bladeren!

Het boek is heel overzichtelijk ingedeeld in drie delen: hartig, onmisbaar en zoet. Daarna volgt nog een woordenlijst en een register waarin je makkelijk kunt zoeken. 

Quote: Zoals met alles waar je goed in wilt worden, geldt volgens mij ook in de keuken dat je de basis onder de knie moet hebben om verder te kunnen bouwen. Je kunt niet vliegen eer je vleugels hebt, nietwaar?

En dat is de inspiratie geweest om dit boek te schrijven. Donna Hay geeft je een hele trits basisrecepten en de manier waarop je die gerechten het beste kunt bereiden. Bij ieder recept geeft ze vervolgens allerlei variatie mogelijkheden aan zodat je je repertoire ook echt uit kunt breiden. 

Het hoofdstuk 'hartig' staat vol met de heerlijkste vlees, vis en groentegerechten. Als voorbeeld van hoe zo'n recept eruit ziet neem ik even de gefrituurde karnemelkkip (het eerste recept). Er wordt duidelijk aangegeven hoeveel je waarvan nodig hebt en vervolgens zie je een hele uitgebreide stap voor stap omschrijving van wat je precies moet doen. Hay neemt je bijna bij de hand en loodst je door de verschillende stappen. Onder het stappenplan lees je tips, in dit geval hoe je de gefrituurde kip warm kunt houden en een alternatieve manier om de stukken kip van een bloemlaagje te voorzien. Na dit basisrecept vind je twee variatie ideeën, je kunt met de karnemelkkip namelijk heerlijke kipburgers maken of ze verwerken in een broodje met koolsla. En zo gaat het bij ieder recept: basis, stap voor stap omschrijving, tips en variaties. Nog een paar voorbeelden uit dit hoofdstuk? Een luchtig en knapperig tempurabeslag, gepocheerde kip, snel gnocchideeg met ricotta en een kazig soufflébeslag.

In het hoofdstuk 'onmisbaar' vind je een heel scala aan handige basisrecepten voor bijvoorbeeld tomatensalsa, basilicumpesto, hoe je eieren pocheert, hoe je citrusfruit confijt en hoe je verschillende soorten glazuur maakt. 

In het hoofdstuk 'zoet' kun je je suikerhart helemaal ophalen aan alles wat zoet is of bij zoet past. Denk aan de perfecte chocolade ganache, meringuebeslag dat altijd lukt, ijs, lemon curd en allerlei koekjes en heerlijk gebak. 

Ik was al fan, dus mij hoefde ze niet meer te overtuigen, maar ook dit boek is weer echt Donna Hay. Prachtige sfeervolle foto's en zeer bruikbare en duidelijke receptuur. Het is geen goedkoop boek, maar als er één boek is dat je voor de komende feestdagen op je verlanglijstje moet zetten dan is het 'Basics to Brilliance' van Donna Hay

 

Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip Tip 

Op kookboekennieuws.nl loopt een winactie met dit boek waar je nog net aan mee kunt doen! Beantwoord de vraag en misschien hoor je dan morgen al of je het boek gewonnen hebt! Klik hier om direct naar de winactie te gaan.

 

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.