Brownies met zoute karamelsaus
Als afsluiter voor een vegetarisch kerstmenu mag je best een beetje uitpakken qua calorieën vind ik. Vegetariërs eten in het algemeen wat lichter dan vlees- en viseters en dus kun je - als het om het nagerecht gaat - all out gaan. Deze bijzondere brownies heb ik gemaakt met een vijgenpasta en er is thee in verwerkt. De smaak van de thee komt heel subtiel naar voren, maar valt een beetje weg als je de saus erover doet. Proef dus eerst even een klein stukje zonder saus, ook al een enorme traktatie. Als je de saus erover giet kun je je broekriem losgooien hoor. In de karamelsaus zit namelijk óók chocolade. En we doen er gewoon ook nog een klodder slagroom bij! Wie wil hier nou niet zijn tanden inzetten?
Brownies met zoute karamelsaus
Deze brownies zijn gemaakt met thee en vijgen en de karamelsaus bevat chocolade!
Ingrediënten
Voor de brownies
- 90 gram boter + iets extra's voor het invetten
- 180 gram zelfrijzend bakmeel + iets extra's voor het bestuiven
- 2,5 dl sterke thee
- 1 tl bakingsoda (zuiveringszout)
- 200 gram gewelde vijgen
- 90 gram donkerbruine suiker
- 90 gram honing
- 2 eieren
- 0,5 tl zout
- 150 gram pure chocolade (72%) grof gehakt
Voor de garnering
- cacaonibs naar smaak
- slagroom naar smaak
Voor de karamelsaus
- 200 gram boter
- 200 gram donkerbruine suiker
- 1 tl zout
- 2 dl slagroom
- 50 gram pure chocolade (60%) grof gahakt
Verder nodig
- 1 vierkante bakvorm 20 x 20 iets groter is ook goed
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met wat meel. Dit gaat heel makkelijk met een theeknijper. Neem een pannetje en doe de thee, de vijgen en de theelepel baksoda (als je de zakjes gebruikt: 1 zakje) erin. Breng dit rustig aan de kook, zet het vuur laag en laat het een minuut of twee heel rustig pruttelen. Laat het daarna afkoelen en pureer het met een staafmixer.
Doe de boter, de suiker en de honing in een beslagkom en mix er een romige massa van. Dit gaat het makkelijkst als je boter op kamertemperatuur is. Voeg dan de eieren toe en mix die er goed door totdat je een egaal beslag hebt. Spatel vervolgens het bakmeel en het zout erdoor.
Smelt de chocolade au bain marie (boven een pannetje heet water) en roer het goed glad. Giet het bij het meelmengsel en roer het er goed doorheen. Voeg vervolgens de vijgenpasta toe en roer dit er ook goed doorheen.
Giet het beslag in de vorm en schuif deze in de oven. Gebruik je een 20 x 20 dan is het in zo'n 30 minuten tot 35 minuten gaar. Gebruik je een grotere vorm, dan is het waarschijnlijk iets eerder klaar omdat de 'koek' minder dik is. Het is lekker als de brownies vanbinnen nog een beetje nattig zijn.
De karamelsaus
Smelt de boter met de suiker en het zout in een pannetje. Roer even goed door elkaar en roer vervolgens niet meer. Je mag hooguit het pannetje nog een beetje heen en weer draaien. Laat dit vijf minuten pruttelen. Haal het vervolgens van het vuur en klop de slagroom (pas op voor spatten!) en de chocolade erdoor.
Snijd de brownies in 9 stukken. Leg een stukje op een bordje en overgiet het met de warme karamelsaus. Geef er een klodder lobbig geklopte slagroom bij en strooi er wat cacaonibs over.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl
6 Opmerkingen
Oh, wat een recept; heerlijk!!! Ik ben zo gek op zoute karamel en ook op brownies. Dus dit wordt het desert………..nou,of een fantastisch toetje. Ik moest echt wat afvallen en met het beperken van koolhydraten lukt dat aardig. Maar daarom mag ik met Kerstmis dit toetje………..gewoon als beloning!!! Dank je wel Esther voor dit fantastische recept.
That’s the spirit! Die saus is echt Goddelijk en ook heel geschikt om een oliebol in te dippen 😉
Zoute karamel, onweerstaanbaar… Verrassend overigens met de gewelde vijgen!
Nicole – Cookies & CarrotSticks onlangs geplaatst…Pompoen Quinoa Salade met Spinazie en Feta
Die geven er een hele eigen smaak en textuur aan. Echt superlekker!
Jemig wat lekker! Doe mij daar maar een stukje van 🙂
Opperdepop!