Recept | Knolselderij / Kastanje stamp – lekker bij wild!

Knolselderij Kastanje Stamp
Knolselderij / Kastanje stamp

We zitten volop in het wildseizoen en volop in de herfst. Dit bijgerecht met knolselderij en kastanjes past bij beide heel erg goed. Deze bijna zoetige stamp is lekker smeuïg gemaakt met wat boter en room en flink op smaak gebracht met peper en zout. De bieslook die ik eroverheen heb gestrooid zorgt voor wat pit en scherpte. Wij hebben de stamp gegeten met een kort gebakken reebiefstukje, dat ik eerst op hoog vuur in een beetje olijfolie heb dichtgeschroeid en vervolgens heb ik een klontje boter toegevoegd en de biefstukjes bestrooid met wat zout en peper en aan beide kanten nog even kort gebakken. Vervolgens heb ik de biefstukjes in aluminiumfolie een paar minuten laten liggen en bij de stamp gegeten. Voor wat extra smaak aan de puree kun je nog een beetje van het bakvet erdoor roeren!

Bijgerecht met kastanjes

Hieronder heb ik uitgeschreven hoe ik de stamp van knolselderij en kastanjes heb gemaakt. Ik hoop dat je het eens gaat maken ondanks dat het schoonmaken van kastanjes best een rotklusje is. De smaak is heel bijzonder en maakt het alle moeite echt meer dan waard. Zet er een lekker muziekje bij aan en doe het gezellig samen met iemand! Dit gerecht doet het trouwens ook heel goed als bijgerecht bij een kerstdiner of een ander feestelijk maal. 




Knolselderij Kastanje Stamp

Knolselderij / Kastanje stamp

Gang: Bijgerecht
Voorbereiding: 30 minutes
Totale tijd: 30 minutes
Porties: 4 personen
Auteur: Out mijn Keuken

Een fantastisch bijgerecht voor bij bijvoorbeeld een reebiefstukje of een ander stukje wild. De smaken horen echt bij de herfst!

Print

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Het meeste werk heb je van de kastanjes. Dat zijn namelijk best lastige dingetjes om schoon te maken. Kruis ze aan de bolle kant met een goed scherp mes vrij diep in. Breng intussen een pan ruim met water aan de kook. Als je alle kastanjes heb ingekruisd kook je ze een minuut of 10 in het kokende water. Schil terwijl de kastanjes koken alvast de knolselderij, snijd hem in plakken, vervolgens in reepjes en vervolgens in blokjes van zo'n 1,5 bij 1,5 cm. Besprenkel ze met wat citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren. 

  2. Giet de kastanjes af in een zeef, laat ze iets afkoelen en pel vervolgens de harde bruine buitenkant eraf. Verwijder vervolgens het dunne bruine velletje dat om de zachte binnenkant zit. Wat je overhoud is een vruchtje dat qua looks aan een macacamia noot doet denken. Qua smaak overigens niet hoor! 

  3. Breng een ruime pan met water aan de kook en doe de knolselderij en de kastanjes erin. Zorg dat er genoeg water in de pan zit en dat de groentes helemaal onderstaan. Laat dit een half uurtje koken. Giet het vervolgens af en stamp het zo fijn of zo grof als je wilt. Ik houd van een beetje bite, dus ik heb het niet te fijn gestampt. 

  4. Zet de pan vervolgens op een laag vuurtje om de boel een beetje warm te houden en roer de blokjes boter door de puree. Is de puree nu nog wat droog, giet er dan een scheutje room bij en roer er goed doorheen. Ga hiermee door tot de puree qua structuur naar je zin is. Proef en breng de puree op smaak met peper en zout en bestrooi het tenslotte met fijn gesneden bieslook. 

Notities

Serveer met bijvoorbeeld een lekker reebiefstukje of met ander wild.

Knolselderij kastanje stamp
Knolselderij kastanje stamp

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto’s en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl




Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge