Uienrelish van zoete uien en balsamico azijn
Een relish is een bijgerecht dat gemaakt wordt van fruit of groente en dat meestal een zoetzure smaak heeft. Die zoetzure smaak ontstaat omdat de groente of het fruit wordt ingekookt met suiker en azijn. Vandaag heb ik een uienrelish voor je. Ik heb hem gemaakt met zoete uien maar je kunt ook heel goed rode uien in dit recept gebruiken. Ik ga de relish gebruiken in een gerecht dat ik zondag online zet en daarvoor vind ik rode uien wat te scherp, dus heb ik zoete uien gebruikt.
Deze relish is sowieso heerlijk om altijd in je koelkast paraat te hebben. Hij past geweldig bij bijvoorbeeld gehaktballen of bij een broodje hamburger. Ook kun je hem prima door de boerenkool eten of gewoon op een broodje kaas of worst. Het recept is heel eenvoudig en staat hieronder uitgeschreven. Enjoy!
Uienrelish van zoete uien en balsamico azijn
Een heerlijke smaakmaker om altijd in je koelkast te hebben
Ingrediënten
- 4 uien (zoete of rode)
- 100 gram boter
- 2,5 el rietsuiker
- 2,5 el balsamico azijn
Werkwijze
Snijd de uien in ringen. Smelt de boter op halfhoog vuur in een koekenpan en fruit de uien hierin totdat ze glazig en zacht zijn. Zorg dat ze zo weinig mogelijk verkleuren.
Doe dan de suiker erbij en karameliseer de uien een minuut of 5. Giet dan zoveel mogelijk vet uit de pan en giet de balsamico azijn bij de uien. Breng dit aan de kook en laat inkoken tot het geheel wat stroperig is.
Laat de uien afkoelen en bewaar ze in een afsluitbaar bakje of potje.
Notities
Lekker bij bijvoorbeeld een broodje hamburger of een gehaktbal.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl
4 Opmerkingen
Hoi,
Dit recept heb ik vandaag gemaakt voor bij de hamburgers vanavond. Even voorgeproefd en het is erg lekker!
Dank je!
Andro
Goed om te horen!
Hoe lang kun je de relish ongeveer bewaren? Ik ga dit zeker maken, klinkt heerlijk!
Vind ik lastig om precies aan te geven, maar het blijft echt wel even goed in een goed afgesloten potje.
Esther onlangs geplaatst…Limoentaart met pijnboompitten