Hertenbiefstuk met portsaus
Als je wild wilt serveren tijdens het kerstdiner, is hertenbiefstuk een hele goede keuze. Het is niet lastig om te bereiden en het is vrij snel klaar. Ook de portsaus die ik erbij heb gemaakt is snel klaar en niet moeilijk om te maken. Een stressvrij hoofdgerecht dus. Erbij kun je gebakken of geroosterde aardappelen serveren en als groente passen spruitjes of geroosterde wortelen er goed bij.
Hertenbiefstuk met portsaus
Een heerlijke gerecht voor het kerstdiner of een andere feestelijke gelegenheid
Ingrediënten
Voor het vlees
- 4 hertenbiefstukken
- scheut olijfolie
- paar klontjes boter
- zout en peper
Voor de saus
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 2 el suiker
- 2 el balsamico azijn
- 250 ml rode port
- 2 takjes verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- 200 ml wildbouillon
- 1 à 2 plakjes ontbijtkoek
- zout en peper
Werkwijze
Begin met de saus. Doe de suiker in een pannetje en een eetlepel water en kook het tot het karameliseert. Als het een licht goudbruine kleur heeft blus je het af met 200 ml van de rode port, 200 ml wildbouillon en de balsamico azijn. Pas op voor hevig spetteren en roer goed totdat de suiker en het vocht helemaal zijn samen gesmolten.
Voeg de kruiden, ui en knoflook toe en breng het aan de kook. Kook het vocht tot de helft in en giet het door een zeef. Verkruimel de ontbijtkoek en los dit op in de saus onder constant roeren. Begin met 1 verkruimeld plakje en voeg iets meer toe als je de saus nog niet dik genoeg vindt. Proef en breng op smaak met zout en peper
Haal de biefstukken een uurtje voor bereiding uit de koelkast. Bestrooi ze met wat zout en peper. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ene zijde van de biefstuk zo'n 3 minuten (afhankelijk van de dikte van je biefstuk). Voeg dan wat klontjes boter toe en draai de biefstukjes om. Bak de andere kant ook nog zo'n 2 minuten. Wikkel de biefstukken in aluminiumfolie en laat het vlees even rusten.
Serveer de biefstukken met de saus en bijvoorbeeld gebakken aardappelen en geroosterde worteltjes.
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.
Foto's en teksten zijn van Esther Out voor Out mijn Keuken
©outmijnkeuken.nl