In the Spotlight: ‘Niet zomaar… Koekjes!’

kookboeken

Koekjes bakken, ik doe het - tot groot verdriet van mijn jongste -  veel te weinig. Ik vind het erg leuk om te doen, maar ik worstel altijd wat met deeg. Deeg en ik zijn geen vrienden. Bovendien vind ik een groot nadeel van koekjes en taarten bakken dat je het vervolgens ook allemaal weer op moet eten en dan stel ik de toch al wat fragiele vriendschap met mijn weegschaal weer op de proef. Toen het boek 'Niet zomaar ... koekjes' van Danny Capon op mijn deurmat viel, liep het water me meteen in de mond en kon ik het natuurlijk toch niet laten. Ik maakte deze heerlijk boterpuntjes uit het boek al. Ach, gezien de afgelopen feestdagen denk ik toch pas tegen de zomervakantie weer vriendjes te kunnen worden met mijn weegschaal ... en we weten allemaal wat er dan vervolgens in de zomervakantie weer gebeurt! Hopeloos ...

De auteur

Danny Capon is vakleerkracht patisserie en publiceerde eerder 3 andere bakboeken. Het boek is uitgegeven door de Vlaamse uitgeverij Lannoo en ook de auteur is van Vlaamse komaf. Dat betekent dus niet alleen smullen van de koekjes, maar ook van heerlijk Vlaams taalgebruik. Denk aan 'koekjes door de suiker draaien', 'roer de boter mals' en 'kruimel er de bloem onder'. Stom misschien, maar ik houd van het Vlaams. Waar wij Hollanders misschien wat van in paniek kunnen raken in dit boek is het feit dat er bij de recepten geen baktijden staan. Je moet dus echt zelf even goed opletten en beoordelen of je koekjes klaar, gaar en lekker zijn. Wel leuk, want je bent van begin tot eind betrokken bij het bakproces en je volgt precies wat er gebeurt in je oven.

Het boek begint met een uitgebreid hoofdstuk over 'gronstoffen', gevolgd door een hoofdstuk met 'basisbereidingen', 'vaktermen' en 'basisrecepten'. Deze hoofdstukken staan vol met basisinformatie waar je als beginnende bakker veel aan hebt, maar ook de gevorderde bakker vindt hier vast nog wel iets dat hij of zijn nog niet wist. Zo wordt het verschil tussen boter en margarine uitgelegd, worden er verschillende soorten suiker besproken en wordt uitgelegd welke soorten deeg er wel niet allemaal zijn om koekjes mee te bakken. Zo is er zetdeeg, wrijfdeeg en roerdeeg. Amai!

Quote:
'Let op! als je nog nooit eerder koekjes hebt gebakken, zorg dan dat je er niet aan verslingerd geraakt, want het kan een heuse passie worden!'

Pitmoppen
Boterbloemen

In hoofdstuk 3 beginnen we echt met koekjes bakken. Het hoofdstuk heet steek- en snijkoekjes en deze koekjes worden gestoken of gesneden uit het basis zetdeeg. Hier vind je maar liefst 26 soorten koekjes. In hoofdstuk 4 vind je spuitkoekjes. Hier vind je 20 recepten voor koekjes die je met een spuitzak moet spuiten van wrijf- of roerdeeg. 
In hoofdstuk 5 vind je luxedesserts als fruitkoekjes, notenkrokantjes en vingertjes (onze bokkenpootjes) en het laatste hoofdstuk is geweid aan kruidenkoekjes als mueslikoekjes, kaaschips en worstenbroodjes. 

Conclusie:

Houd je van koekjes bakken of wil je het graag goed leren? Dan is dit echt een leuk boek om te hebben. Er staan zoveel mogelijkheden en variaties in dat je jaaaaaren vooruit kunt. En daarna kun je met de basisdegen je eigen koekjes gaan verzinnen. Ik weet zeker dat ik van dit boek nog heel veel plezier ga hebben, mijn weegschaal gaat er waarschijnlijk wat minder blij mee zijn ...

Bak jij graag koekjes?

Dit boek is  mij voor het schrijven van deze boekbespreking ter beschikking gesteld door de uitgever.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge