InStock Cooking – review + WINACTIE (gesloten)

kookboeken In Stock Cooking

– R e v i e w –

Onlangs keek ik naar een aflevering van Masterchef Holland 2016 waarin de kandidaten moesten koken bij Restaurant InStock in Amsterdam. Een restaurant waar gekookt wordt met producten die normaal gesproken je bord niet halen en waar ze dus de strijd aanbinden met de voedselverspilling. Wisten jullie dat wereldwijd een derde van al het voedsel wordt verspild? Bizar!

Ik vond dat dus echt een briljant idee en voelde me tegelijkertijd een ontzettende Drentse provinciaal, want ik had van InStock Cooking nog niet eerder gehoord, terwijl ze al sinds 2014 bestaan. Een belangrijk doel van de oprichters van dit restaurant is om mensen thuis ook aan te sporen meer gaan koken met de spullen die ze in huis hebben en pas nieuwe spullen te kopen als de oude op zijn en zo voedselverspilling terug te dringen. En zo werd het boek InStock Cooking geboren.

Een belangrijk onderdeel van het tegengaan van voedselverspilling is zorgen dat de ingrediënten die je in huis hebt houdbaar blijven tot je ze kunt gebruiken. Conserveren dus. Maar het begint allemaal met andersom denken. Persoonlijk bedenk ik voordat ik boodschappen ga doen wat ik wil eten, dan ga ik naar de supermarkt en koop de ingrediënten. Hoe vaak sta je niet in de winkel en denk je: ‘citroenen, had ik die nou nog of niet … ? Toch voor de zekerheid maar meenemen dan’. En vervolgens blijk je thuis nog drie citroenen in je groentela te hebben liggen. Als je je aanleert om eerst te kijken wat je hebt en dan bedenkt wat je ermee kunt maken en vervolgens pas naar de supermarkt gaat om de rest te kopen, heb je al één verspillingsgevaar ondervangen. Het vergt wat creativiteit, maar is dat nou niet juist wat koken zo leuk maakt? In het hoofdstuk ‘how to build a meal” wordt je uitgelegd hoe je het kunt aanpakken.

En conserveren kun je leren! Conserveren is niets meer of minder dan zorgen dat bederfelijke etenswaren langer houdbaar blijven. Dit doe je simpelweg door te zorgen dat schimmels en bacteriën niet kunnen groeien en dat bereik je door hun voedsel-, zuurstof- en vochttoevoer af te sluiten. Hoe je dat precies moet doen lees je in het hoofdstuk over conserveren.


Conserveren


How to build a meal


InStock Cooking

Hierna krijg je uitgebreid uitleg over wat bederf nou eigenlijk precies is en de geschiedenis van het conserveren wordt verteld. Vervolgens wordt er ook gewezen op het gevaar van botulisme (ernstige voedselvergiftiging) en het belang van schoon en hygiënisch werken. Hoewel de kans klein is dat het gebeurt is het toch goed om je hoofd erbij te houden als je aan het wecken, inmaken en fermenteren slaat.

Hierna volgen de inhoudelijke hoofdstukken over inmaken, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Ieder hoofdstuk begint met een uitleg over de techniek, gevolgd door een how to en vervolgens een aantal recepten waarin de techniek gebruikt wordt. Allemaal heel overzichtelijk en duidelijk. Je krijgt gewoon zin om aan de slag te gaan.

In het hoofdstuk Inmaken staan onder meer recepten voor een aantal pickles, appel-peercompote, jam en citrus curd. Bij Fermenteren vind je onder andere kimchi en gefermenteerde granen. Bij Drogen vind je bijvoorbeeld gedroogd fruit, meringues en groentechips. In het hoofdstuk Invriezen lees je hoe je granité en ijs maakt en in het hoofdstuk Pekelen vind je onder meer gepekelde citroenen en gravlax. In het hoofdstuk Konfijten in vet vind je onder andere receptuur om je eigen confit de canard (gekonfijte eendenboutjes) te maken en er wordt uitgelegd hoe je vis konfijt en een rillette maakt. En last but not least: roken.

Zelf ben ik inmiddels aan de slag gegaan met het maken van kimchi volgens de methode uit het boek. Naast het nuttige feit dat je restjes kool voortaan niet meer weg hoeft te gooien is het gewoon ook ontzettend leuk om op deze manier met eten bezig te zijn.

Dus: houd je van koken, houd je niet van verspilling en houd je van lekker pielen in de keuken? Schaf dit nuttige en ontzettend bruikbare boek aan of zet het op je verlanglijstje en ga aan de slag!


Kimchi in de maak

Kimchi in de maak

Of ….

≈Winactie ≈

doe mee aan deze ontzettend leuke winactie! De uitgever van InStock Cooking heeft mij maar liefst vijf exemplaren toegestuurd om weg te geven aan mijn lezers.

Wat moet je doen om kans te maken op één van de vijf InStock Cooking kookboeken?

 • Laat in een comment onder dit bericht weten dat je meedoet. Is dat alles? Ja, dat is alles.

Natuurlijk wordt ik heel blij van likes en volgers (Facebook, Twitter, Pinterest en Instagrammaar het is geen voorwaarde om één van deze leuke boeken te kunnen winnen. Als je dit artikel deelt op één je eigen social media kanalen krijg je van mij wél een extra winkans!  

Deze winactie loopt tot en met vrijdag 24 juni 2016. De gelukkige winnaars krijgen kort daarna van mij persoonlijk bericht.

Titel
InStock Cooking

Uitgever:
Karakter Uitgevers

Bestellen:
Prijs: € 19,95 bij Bol.com

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

38 comments

 1. Prachtig boek! Ik zou het graag willen winnen. Maar het sowieso heel belangrijk om bewust met voedsel om te gaan. Overvloed en verspilling………het zou niet moeten……

 2. Super gaaf en welkom! Ik ben altijd bezig met inmaken en invriezen. De soeppan wordt altijd gevuld met rest groenteproducten die ik heb ingevroren. En met 4 tieners komt dit goed van pas.

 3. Wat een leuke actie, ik doe graag mee! Tegen zo’n goed boek zegt niemand nee! Groente chips, ik weet hoe lekker ze zijn. Ook andere tips die ik zag, heel fijn. Ik wil graag meer leren over voedsel (anders dan in de vriezer) bewaren en zo ons voedsel niet te verspillen, maar te sparen

 4. Ook ik doe graag mee…al ruim 2 jaar nog maar met zijn 2-en thuis maar af en toe lijkt het wel of ik kook voor een weeshuis en dus wordt er teveel weggegooid.

 5. dat wordt moeilijk kiezen Esther! Ben benieuwd of er ook iets in het boek staat over die 40 kroppen sla die straks op de groentetuin klaar zijn…! Ik doe dus mee want ik wil weten wat er nog meer en staat!

 6. Wauw mooi boek! Past helemaal in m’n straatje. Op woensdagavond is onze bestelling (groente en fruit) van de boer binnen. Betekent op woensdag altijd iets creatiefs op tafel van de leftovers. Daarom hebben we altijd gedroogde bonen en linzen thuis, dan maak je er altijd nog iets van Ik zou dit boek graag ontvangen om nog meer verspilling te voorkomen.

 7. Jaaaa! Leuk. Hulde tegen verkwisting.. treurige aantallen wat er weg gaat inderdaad, dus alleen maar leuk nog meer tools te kennen het nog meer tegen te gaan!

 8. Goedemorgen,

  Ik zou het boek heel graag willen winnen. Zelf houd ik van koken, probeer ik al mijn restjes op te maken en anders vries ik de boel in. Echter, hoe je ijs kan maken, wekken of fermenteren? Ik zou het niet weten! Daar kan ik iets van leren!

  Groetjes,
  Iris

 9. Hartstikke leuk, ik doe graag mee met deze aktie. Alvast groetjes van de toekomstige keukenprinses. Hihi. Je weet maar nooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge