In the Spotlight: De Kookuniversiteit + hele gave WINACTIE

In the Spotlight: De Kookuniversiteit + WINACTIE

Als je van koken houdt ben je nooit uitgeleerd. Ik vind dat ook één van de leukste kanten van koken. Je ontdekt steeds weer nieuwe producten, combinaties en technieken en er is eigenlijk altijd wel iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Regelmatig surf ik over het internet op zoek naar leuke cursussen en workshops, maar zelden met succes. Ik vind ze vaak of te duur of te ver weg en in de meeste gevallen beide. Als je niet in de Randstad woont, is het vaak lastig om in de buurt terecht te kunnen. Workshops zijn wat makkelijker te vinden, maar ze zijn vaak ook prijzig en ik moet eerlijk zeggen dat ik er meestal niet al te veel leer. Het is vooral gezellig.

Maar gelukkig is er nu De Kookuniversiteit. Hieronder vertel ik je er wat meer over en daarna vertel ik je alles over een hele leuke winactie

De Kookuniversiteit

Zowel op het gebied van locatie als van prijs biedt de Kookuniversiteit een prima alternatief voor live kookcursussen. Je leert online, dus achter je eigen computer, in je eigen keuken, achter je eigen aanrecht met je eigen spullen. Dus of je nou in Noord-Oost Friesland of in het uiterste puntje van Zeeland woont, je kunt gewoon lekker meedoen zonder dat je daarvoor 3 uur in de trein hoeft te zitten. Bovendien doe je het in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. Meer 2016 wordt het niet volgens mij!
Je leert door middel van teksten en filmpjes op de website op een gestructureerde en overzichtelijke manier. De filmpjes zijn leuk om  naar te kijken, niet te gestileerd en met hier en daar een geintje. Precies zoals dat tijdens een live cursus ook gaat. Interactie is mogelijk in de besloten Facebookgroep waar je je vragen kunt stellen en waar je door de chefs en mede cursisten geholpen wordt. Doe je dat liever via mail, dan kan dat ook.

Maar het allerleukste vind ik: je leert geen recepten koken! Je leert technieken en smaken, je leert combineren en je leert tips & trics uit een professionele keuken. Met deze vaardigheden kun je zelf een maaltijd samenstellen die goed in balans is qua smaak, hoeveelheden en combinaties, zonder dat je daarvoor een recept nodig hebt. Met deze cursus kun je je kookkunsten dus echt op een hoger plan tillen.

De mensen achter de Kookuniversiteit

De Kookuniversiteit is bedacht door Daan van Diepen en Joost Koper. Daan werkt bij Michellinster Restaurant ML in Haarlem, maar is momenteel full time bezig met de Kookuniversiteit en Joost is IT’er bij Friesland Campina. Joost houdt zich met name bezig met de technische kant van het bedrijf. Ze zijn hiermee begin dit jaar begonnen en vanaf juli van dit jaar is de eerste cursus van start gegaan. Toen ik vroeg naar de reden waarom ze met de Kookuniversiteit zijn begonnen, zei Daan het volgende:

Wat ons opviel was dat heel veel kookprogramma’s, zowel online als offline, zich met name richten op het maken van recepten. Daar is niks mis mee. Je leert op deze manier veel leuke gerechten en manieren van koken kennen. Ook is deze kennis heel verspreid. Je leert een recept bij een kookworkshop, je leert een recept bij 24Kitchen of je bezoekt een blog om een leuk receptje te vinden. Wat we echter nog niet zagen was een goede cursus waarin je veel meer de “waarom” van een goed gerecht leerde. Waarom is het ene recept nou lekker, en het andere recept niet? Wat zijn nou goede smaakcombinaties? Hoe zorg je voor de juiste structuren in een gerecht. Allemaal vragen die gericht zijn op leren improviseren in de keuken. Daarom zijn we de online kookcursus gestart. Je zit niet vast aan een bepaalde plek. Je hebt alle tijd om de cursus te volgen en je kan oefeningen doen tijdens je gewone avondmaaltijd.

 

Toekomstplannen

De Kookuniversiteit is nog jong en volop in ontwikkeling. De cursus die nu loopt is een prachtig begin van nog veel meer moois. Er wordt momenteel gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe cursussen, waarin ook weer het waarom van het koken centraal staat. De nieuwe cursussen richten zich op bakken en desserts. Daan en Joost staan open voor ideeën en  horen graag van (potentiële) cursisten aan wat voor soort cursussen behoefte is. Mocht je dus een goed idee hebben, schroom niet om contact met ze op te nemen!

 

 

De inhoud van de cursus is duidelijk en overzichtelijk. De filmpjes zijn leuk om naar te kijken. De filmpjes zijn opgenomen met de keukenbrigade van Restaurant ML in Haarlem en je ziet onder andere chef Mark Gratama regelmatig terug. Dit gaat op een prettige ‘losse’ manier, zoals het in een live cursus eigenlijk ook gaat.

De lessen

Om dit artikel te kunnen schrijven kreeg ik toegang tot de cursus. De cursus bestaat uit 8 koksrangen, waarvan ik er inmiddels 4 heb doorlopen. In de eerste en tweede rang leer je meteen al twee belangrijke dingen. Er wordt aangeraden je manier van groente koken te veranderen en je leert wat smaakelementen zijn en hoe je tot een goede combinatie van ingrediënten komt. Nuttige informatie voor als je niet van een recept kookt, maar zelf iets bedenkt. In les 3 wordt je precies verteld wat je allemaal in huis zou moeten hebben om je gerechten goed op smaak te brengen en hoe je dat precies doet. In de laatste les wordt je uitgedaagd een diner te organiseren voor vrienden of familie, dat je helemaal zelf bedenkt, plant en maakt. Daar werk je dus naar toe.

 

Hieronder zie je een voorbeeld van een video waarin Anil Kilic laat zien hoe je een lichte mayonaise op basis van eiwitten maakt.

Conclusie

Ik kan deze ontwikkeling eigenlijk alleen maar toejuichen. Waar je ook woont in Nederland, je hebt nu toegang tot een leerzame kookcursus waarmee je je kookkunsten echt op een hoger plan kunt tillen. De cursus is geschikt voor iedereen die iets meer wil weten over het waarom van het koken en van bepaalde technieken, smaken en combinaties. 

En hoe leuk is het dat ik één volledige cursus ter waarde van € 119,99 mag weggeven aan één van mijn lezers?! Lees hieronder snel hoe je mee kunt doen!

WINACTIE

Win een volledige cursus bij De Kookuniversiteit ter waarde van € 119,99!

Wat moet je daarvoor doen?

  1. like de Facebookpagina van De Kookuniversiteit: *klik*
  2. laat onder dit bericht (bij comments) weten dat je meedoet met de winactie (dus niet op Facebook!)

Wat mag je nog meer doen?

  1. als je nog geen fan bent, like dan ook even de Facebookpagina van Out mijn Keuken: *klik* en/of volg op Instagram, Twitter en Pinterest
  2. als je het Facebookbericht van Out mijn Keuken over deze actie deelt op je eigen Facebookpagina, krijg je een extra winkans!

Op vrijdag 14 oktober krijg de winnaar persoonlijk bericht. Doe je mee? Toi toi toi!

 

Vlees noch VisVolgende week in ‘In the Spotlight’

Volgende week neem ik het boek Vlees noch Vis van Estee Strooker onder de loep. 

(foto: awbruna.nl)

Dit artikel bevat affiliate links. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

24 comments

  1. Omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe ideetjes, doe ik mee. Ik heb vaak van alles in huis en dan weet ik niet wat er mee kan. Dus kom maar op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge