In the Spotlight: Thomas Henry frisdranken

producten Thomas Henry

Begin dit jaar heb ik een dagje rondgestruind op de Horecava. Ik heb veel dingen mogen proeven en bekijken en producenten mogen bevragen. De meeste producten zijn bedoeld voor de horecamarkt en dus voor mijn blog niet heel interessant. Een aantal producten zijn ook gewoon in supermarkten te krijgen en zijn dus wel degelijk interessant voor mij om over te schrijven en wellicht ook voor jullie om over te lezen. Later dit jaar kun je nog een artikel verwachten over een nieuw aardappelproduct en een verslag over verjus, want ik ga bij een Nederlandse producent daarvan op bezoek.

Aan het einde van de dag genoten mijn beursmaatje en ik van een lekkere gin-tonic terwijl we even ongegeneerd met de beentjes omhoog gingen. Want de Horecava is groot en je loopt je de rambam. De tonic proefde ik ook even apart en vond ik erg krachtig van smaak. Het merk bleek Thomas Henry en zij bleken meer smaken frisdrank te maken, waarvan een aantal gewoon bij Albert Heijn te koop is. Ik kreeg 6 samples opgestuurd en ging ze voor je voorproeven.

 

 

Bitter lemon

De bitter lemon van Thomas Henry is net een tikkeltje bitterder dan de bitter lemon die ik van andere merken ken. Omdat bitter niet mijn favoriete smaak is, heb ik dus wat moeite met de kracht van deze smaak, maar als je ervan houdt kan ik me voorstellen dat dit echt heel lekker is. Hij doet het ook heel goed in mixjes met wodka of gin. Het bevat 43 kcal per 100 ml (in een flesje zit 200 ml), geen vet en 10 gram suikers.

Mixtip: shake 35 ml jenever, 10 ml tijmsiroop en 15 ml limoensap. Doe dit in een glas met ijsklontjes, giet er 60 ml TH bitter lemon en 25 ml rode wijn (bijv. shiraz) op. Garneer met wat druiven en takjes tijm. Fris en kruidig mixje!

Elderflower tonic

De grootste verrassing vond ik de Elderflower (Vlierbloesem) Tonic. Echt heerlijk en een ideaal drankje voor een zomerse dag op het terras. Het is licht bitter en dus goed dorstlessend en de geur van vlierbloesem streelt je neus. De geur heeft ook wel wat van rozenwater. Verder proef ik iets grapefruitachtigs en dat is dan weer heel lekker door bijvoorbeeld gin. Het bevat 39 kcal per 100 ml (flesje is 200 ml) en er zit 9,3 gram suiker per 100 ml in. 

Mixtip: schenk 40 ml gin in een glas vol ijsblokjes, voeg daar 200 ml TH Elderflower tonic aan toe en garneer met twee schijfjes komkommer.

Ginger ale

Ginger ale van Thomas Henry is een koolzuurhoudend drankje met een duidelijke gembersmaak. Bij andere merken valt de kracht van de smaak van de gember me nog wel eens tegen, maar bij dit merk is de gember duidelijk aanwezig, maar niet overheersend. 1 Flesje bevat 74 kcal en 18 gram suiker.

Mixtip: doe 30 ml rum, 10 ml orgeat siroop (Monin), 15 ml sinaasappellikeur, 2 scheutjes angostura bitter en 20 ml limoensap met ijsklontjes in een shaker, shake, giet in een met ijsblokjes gevuld glas en vul af met 30 ml TH ginger ale. Garneer met sinaasappel en munt.

Ginger beer

Het ginger beer van Thomas Henry is een ware ontdekking! Het heeft een heel krachtige en kruidige gembersmaak, waar je je echt even schrap voor moet zetten. Het is geen drankje dat je zo even wegklokt, maar is echt heel erg lekker om aan te nippen. Per flesje bevat het 118 kcal en 28 gram suiker.

Mixtip: mix 120 ml cognac, 400 ml TH ginger beer, 50 ml crème de cassis, 8 scheutjes chocolate mole bitters, 50 ml limoensap en doe dit in een grote glazen pot met een kraantje. Garneer de glazen met blauwe bessen en muntblaadjes.

Soda water

Het flesje met het blauwe label bevat soda water en dat is niets meer of minder dan een heel lekker en zuiver mineraalwatertje. Lekker om zo te drinken, maar je kunt hem ook gebruiken om mee te mixen. Het bevat uiteraard 0 kcal en 0 gram suiker. 

Mixtip: doe 40 ml rum, 25 ml zoete vermouth, 20 ml grapefruitsap en 15 ml crème de cassis in een met ijs gevulde shaker, shake, doe het in een glas en vul af met TH soda water. Garneer met rozemarijn, muntblaadjes en bramen. 

 
Tonic water

En tot slot de tonic van Thomas Henry. Ook hier heb ik weer het idee dat de smaak krachtiger is dan die van de tonic die ik van andere merken ken. Vooral de vleug citroen komt erg goed naar voren en ik heb het idee dat hij wat zoeter. Dat blijkt ook wel uit de voedingswaardelijst, want er zit iets meer suiker (9,3 per 100 ml) in dan in bijvoorbeeld de tonic van Royal Club (8,6 gram suiker per 100 ml). Het flesje komt totaal op 78 kcal. 

Mixtip: 1 flesje TH tonic water op 40 ml gin. Voeg wat ijsblokjes en eventueel wat schijfjes sinaasappel toe.

Conclusie

De frisdranken van Thomas Henry zijn lekker krachtig van smaak en zijn ideaal om mixjes mee te maken. Ze zijn vooral verkrijgbaar in de horeca, maar ook online kun je ze goed krijgen en Albert Heijn heeft ook een aantal smaken in het assortiment. Door de behoorlijke hoeveelheid suiker die in alle frisdrank zit (en dus ook in deze) is het niet verstandig om er heel veel van te drinken of om het heel vaak te drinken. Af en toe mag best, maar neem dan iets dat je heel erg lekker vindt, zodat je er echt van kunt genieten. Mijn favoriet is de Elderflower tonic en ook het Ginger Beer vond ik zeer verrassend.

Wat is jouw favoriete frisdrankje?

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge