Basis wijncursus bij Het Wijninstituut

≈ A D V E R T O R I A L ≈

Eten en wijn gaan hand in hand. Een uitgebreid diner is niet compleet zonder een goed glas wijn erbij. Voor iemand die schrijft over eten en koken weet ik belachelijk weinig van wijn en daar wilde ik graag iets aan doen. Toen ik online ging zoeken naar goede cursussen, stuitte ik al snel op de website van Het Wijninstituut. Het Wijninstituut is een landelijke organisatie die wijncursussen, workshops en examens organiseren. De cursussen worden door heel Nederland gegeven, waaronder in het Mercure Hotel in Groningen. Vanuit Assen is dat prima te doen, dus dat leek me de meest handige locatie voor mij. 

Het Wijninstituut

Het Wijninstituut bestaat al sinds 1996 en is in Nederland de grootste organisatie op het gebied van wijncursussen en -opleidingen. De cursussen worden gegeven door vinologen en deskundigen op wijngebied en het aanbod is gevarieerd. Hier vind je een overzicht van de vaste cursussen die regelmatig gegeven worden: *klik*. Daarnaast verzorgen ze ook cursussen, workshops en proeverijen op maat. Erg leuk voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje. Aan de cursussen zijn examens verbonden waarvoor erkende diploma’s worden uitgereikt. Deelname aan het examen is niet verplicht, dus de cursussen zijn zowel interessant voor hobbyisten als voor professionals. Voor de examens moet wel apart betaald worden en ook het cursusboek moet apart worden aangeschaft. 

De cursus

Ik heb gekozen voor de Basiscursus wijn (SDEN2), bedoeld voor beginnende wijnliefhebbers en professionals. De cursus werd gegeven in het Mercure Hotel in Groningen (achter Martiniplaza). De locatie is goed bereikbaar en je kunt makkelijk je auto kwijt. De ruimte is prettig licht en voldoet prima voor dit doel.

 

De eerste les

De eerste les begint met een voorstelrondje en daarna duiken we meteen de materie in. Het gaat deze avond over de nieuwe wijnlanden Australië en Nieuw Zeeland, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika. De docente neemt uitgebreid de theorie door over deze landen en vertelt de basis van het wijnmaken. Het begint met een gezonde druif, wat is tannine, welke druif doet het goed op welke ondergrond en in welk klimaat, wat heeft allemaal invloed op de uiteindelijke smaak van de wijn. We beginnen ook al meteen met het proeven van wijnen uit deze regio’s. Maar liefst acht wijnen krijgen we en we maken een begin met het maken van proefnotities. Wat zie, ruik en proef je en hoe schrijf je dat op? 

De tweede les

De tweede les begint met het proeven van een wijn en een rondje vragen over de les van vorige week. Daarna staat het noorden van Frankrijk in de spotlight. De gebieden Elzas, Champagne, Bourgogne en Beaujolais worden behandeld. Ook deze avond krijgen we weer acht wijnen te proeven uit deze gebieden. Een proefnotitie maken begint al wat sneller te gaan en ik merk dat ik qua smaak redelijk goed zit, maar dat voor mij de uitdaging ligt bij de geur. Ik vond het lastig te duiden wat ik ruik. Een ontwikkelpuntje dus. Verder bekijken we het wijnmaakproces (vinificatie) van droge witte wijn en bespreken we de Franse wetgeving op het gebied van wijn. Welke wijn mag welk predicaat dragen en waarom. We sluiten de avond af met een lekker stukje kaas!

De derde les

De derde cursusavond begint opnieuw met het proeven van een wijn. Leuk om te merken dat ik al wat handigheid krijg in het invullen van de proefnotitie. De afgelopen weken heb ik overal mijn neus ingestoken om mijn reukvermogen te ontwikkelen, maar erg veel zoden zet dat nog niet aan de dijk. Het proeven gaat opnieuw prima, maar ruiken wat ik zou moeten ruiken doe ik nog steeds niet. Deze avond besteden we aandacht aan de Franse wijngebieden Loire, Bordeaux en Sud-Ouest. Verder behandelen we de vinificatie van rode wijn en de verschillen tussen de vinificatie van rode en witte wijn. Na het proeven van de 8 wijnen en het behandelen van de theorie worden we opnieuw verwend met een lekker hapje aan het einde van de avond. 

Les 4

We beginnen de avond met het proeven van een wijn die bij binnenkomst voor ons klaar staat en er staan daarna weer 8 wijnen op het programma, deze keer uit Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa, Griekenland en Italië. We bespreken de specifieke wetgeving per land en streek en welke wijn in welk gebied van welke druif gemaakt wordt. Als je mee gaat doen aan het examen, heb je inmiddels een behoorlijke kluif aan leerwerk te verstouwen. Ook behandelen we het laatste stukje Frankrijk, de gebieden Rhône, Provence, Languedoc en Roussillon Voor het eerst begin ik wat geuren te herkennen in de wijnen die we proeven. 

Ik zit er nog regelmatig naast, maar ik heb er ook een aantal goed. En goed is dan natuurlijk een relatief begrip. Als jij iets omschrijft als een citroengeur en iemand anders zegt limoen, dan zit je redelijk goed. Omschrijf jij diezelfde geur echter als hazelnoot of honing, dan heb je een probleem. Het maken van de proefnotities gaat me inmiddels vrij vlot af en vind ik erg leuk om te doen. Je pluist de wijn als het ware uit elkaar en omschrijft alle losse onderdeeltjes. Zo kun je ook veel beter bepalen welke wijn bij welke spijzen passen. 

Les 5

En daar gaat het grootste deel van de laatste les over. Wijn en spijs en hoe combineer je dat het beste. We behandelen eerst de wijngebieden Spanje en Portugal en vervolgens gaan we wijnen proeven en krijgen we er hapjes bij geserveerd. De hapjes zijn door de cursusleidster zelf gemaakt, hulde! We krijgen steeds twee wijnen naast elkaar en vervolgens moeten we uitzoeken welk hapje het beste past bij welke van de twee wijnen en wat de invloed is van de smaak van het gerecht op de wijn en andersom. Ook laat ze foute combinaties proeven en legt ze uit waarom sommige smaken elkaar versterken en andere smaken elkaar ‘vernietigen’ of dat de ene smaak de andere totaal kan overvleugelen. Erg leerzaam en leuk om te doen.

Wijn en spijs
dessertwijn en sherry met bijpassende nagerechten

Al met al heeft deze cursus mij precies gebracht wat ik zocht. Ik wilde meer achtergrond informatie over wijnen. Hoe wordt wijn gemaakt? Welke druiven worden daarvoor gebruikt? In welke gebieden wordt wijn gemaakt? En welke wijn past bij welk eten. Al deze vragen zijn of beantwoord of ik weet nu waar ik de informatie kan vinden. Heb je belangstelling voor wijn en wil je er graag meer over weten, dan kom je met deze cursus een heel eind. Omdat ik niet beroepsmatig met wijn bezig ben, heb ik besloten geen examen te doen. Daarvoor moet je namelijk een behoorlijke strot informatie in je hoofd zien te krijgen en daar heb ik de tijd noch de energie voor. Houd daar dus wel rekening mee als je deze cursus overweegt te gaan doen. Los van de tweewekelijkse cursusavonden moet je een aantal uurtjes thuis leertijd incalculeren. Maar dan heb je ook echt een hele goede basiskennis van wijn die op een zeer prettige manier wordt aangeboden door een kundige docente. Het Wijninstituut biedt vervolgens nog allerlei vervolgcursussen waarmee je uit kunt groeien tot vinoloog.  Ik heb de cursus als erg prettig en leerzaam ervaren en ben er steeds met veel plezier naar toegegaan. Ik ga nu veel beter letten op welke wijn ik waarbij te drinken krijg in een restaurant en ik ga hier en daar thuis ook eens een poging doen om mooie combinaties te vinden. 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge