In the Spotlight: koffiesiropen van Monin

Vandaag in ‘In the Spotlight’ de koffiesiropen van Monin. Ik ben tot nu toe nooit zo’n liefhebber geweest van koffie met smaakjes. Koffie heb ik het liefst zwart, zonder suiker of melk, zonder schuim, zonder cacaolaagje of wat dan ook. Zwart, sterk en heet. Nou merk ik dat mijn smaak de laatste jaren aan het veranderen is, zal de leeftijd wel zijn. Ik dronk laatst een latte macchiato en zowaar … ik vond het lekker! Nog een leuk detail: weet je wat het verschil is tussen een latte en een latte macchiato? Bij een latte giet je de melk en het schuim bij de koffie, zodat je een koffie met melk krijgt en bij een latte macchiato doe je de melk met het schuim in een glas en giet je de koffie erop zodat je laagjes krijgt, want melk is zwaarder dan  koffie en koffie is weer zwaarder dan melkschuim. Wat je ook van de smaak vindt, het ziet er prachtig uit.

Het bedrijf Monin

Het bedrijf Monin bestaat al sinds 1912 en is een Frans familiebedrijf. Monin maakt allerlei siropen, concentraten en likeuren, waaronder dus ook siropen waarmee je je koffie een smaakje kunt geven. Er zijn ruim honderd verschillende smaken en ze worden voornamelijk in de horeca gebruikt. Sommige smaken zijn ook verkrijgbaar in de supermarkt, vooral in Franse supermarkten zie je ze veel. Bij Albert Heijn kun je de smaken caramel, vanille en hazelnoot kopen. Ik heb de smaken caramel en hazelnoot getest. Vanille in mijn koffie leek me nog een brug te ver.

De siropen

De siropen zijn natuurlijk gewoon suikerwater met een smaakje. Een lekker smaakje, dat wel. De hazelnoot vond ik lekkerder dan de karamel, maar dat is puur een persoonlijke voorkeur. Mijn huisgenoten geven de voorkeur aan de karamelsmaak. In het flesje zit 250 ml siroop en omdat je 1 eetlepel siroop toevoegt voor 1 kop koffie kun je er zo’n 25 koppen koffie een smaakje mee geven. Het flesje kost €3,49 en dat is dus ongeveer €0,15 per kopje koffie. Persoonlijk vind ik 1 eetlepel te veel, de koffie wordt me dan te zoet. Gezoete koffie ben ik natuurlijk ook helemaal niet gewend, dus dat is niet zo vreemd. Gebruik je normaal suiker in je koffie, pas de hoeveelheid dan aan, anders wordt het snel te zoet. De siropen zijn niet alleen geschikt voor in de koffie, maar je kunt je chocolademelk of thee er ook een smaakje mee geven.  

Door de thee vond ik het een minder groot succes. Thee drink ik namelijk ook nooit met suiker en de siroop geeft dan wel een lekker smaakje, maar ook zoete thee … nee, dat is niks voor mij. Doe je normaal wel suiker in je thee, dan kun je dat gerust eens vervangen door een scheutje smaaksiroop voor de afwisseling. Voor mij geldt: als ik een smaakje aan mij thee wil (en dat wil ik meestal liever niet), zoek ik het wel in de theesoort en niet in de suiker of smaaksiropen. 

Conclusie

De siropen van Monin voegen zoetigheid en een smaakje toe aan je koffie, thee of chocolademelk. Als je daarvan houdt zou ik eens een flesje meenemen en het proberen. Persoonlijk vind ik het meer iets voor af en toe, voor de afwisseling. En dan het liefst in een latte macchiato, omdat de smaak van de koffie dan toch al ‘vertroebeld’ is door de melk. Maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar gitzwart en sterk. 

De koffiesiropen van Monin zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn in de smaken caramel, vanille en hazelnoot en kosten €3,49 per stuk.

Volgende week in ‘In the Spotlight’:

Volgende week in ‘In the Spotlight’ neem ik een heel bijzonder boek onder de loep. De heruitgave van ‘Les Dines des Gala’ van Salvador Dali. Het kookboek is in de eerste uitgave bijna niet meer te krijgen en een echt collecters item. Deze heruitgave is sinds kort verkrijgbaar en die laat ik jullie volgende week uitgebreid zien. 

 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Voor meer informatie hierover zie de disclaimer.

 

Nieuwsbrief ontvangen?Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge